RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Cime seci profil krila od Stirodura???

<< < (2/5) > >>

saxpg:
Za transformator uzmi bilo koji koji daje jednosmernu struju do 24V.
Posto ce ti cesto trebati da regulises napon struje da bi dobio zeljenu temperaturu zice,
najbolje ( dobro mozda nije najbolje ali je svakako najlakse) da stavis na ulaz u transformator
sa 220V jedan prekidac za svetlo sa potenciometrom, on dosta dobro radi stvar.
Cekas kao sto rekose ima na buvljaku ili na bulevaru u par radnji koje prave grijace.
Za ostalo vidji ovo:
http://www.instructables.com/id/Hot-wire-foam-cutter/

Pozdrav

Dakyle:

--- Quote from: saxpg on July 18, 2008, 04:39:59 PM ---Za transformator uzmi bilo koji koji daje jednosmernu struju do 24V.
Posto ce ti cesto trebati da regulises napon struje da bi dobio zeljenu temperaturu zice,
najbolje ( dobro mozda nije najbolje ali je svakako najlakse) da stavis na ulaz u transformator
sa 220V jedan prekidac za svetlo sa potenciometrom, on dosta dobro radi stvar.
Cekas kao sto rekose ima na buvljaku ili na bulevaru u par radnji koje prave grijace.
Za ostalo vidji ovo:
http://www.instructables.com/id/Hot-wire-foam-cutter/

Pozdrav

--- End quote ---
Hvala, sta reci..krecem za vikend u nabavku delova..pa da se pravi...
sve sto se zeli lako se uci :-)))

saxpg:
Nema na cemu, najvece zadovoljstvo je kad napravis nesto sam pa to poleti.
A jos ako sleti kontrolisano... JJuuhhhuuu.
Sutra ti je subota, ako ti nije daleko skokni do bubanj potoka, tamo ima najboljih
transformatora ( polovnih doduse ) jer su oni najskuplji u citavoj prici.
Gledaj da budu otprilike 30Volti i da daju oko 5-10A snage.
E sad mozda ce neko reci da je to mnogo ali uvek mozes da smanjis napon
potenciometrom a da ga dodas ne mozes.
Inace transformatori se prodaju po snazi izrazenoj u Wattima, pa onako
odoka neki minimum ti je 100W.
Potrebna snaga ce ti naravno zavisiti od debljine zice koju ces koristiti i
od velicine komada koji rezes.
Ovo su samo odokativne smjernice, sve ostalo je na iskustvu.

Pzdrv.

Dakyle:

--- Quote from: saxpg on July 18, 2008, 05:52:42 PM ---Nema na cemu, najvece zadovoljstvo je kad napravis nesto sam pa to poleti.
A jos ako sleti kontrolisano... JJuuhhhuuu.
Sutra ti je subota, ako ti nije daleko skokni do bubanj potoka, tamo ima najboljih
transformatora ( polovnih doduse ) jer su oni najskuplji u citavoj prici.
Gledaj da budu otprilike 30Volti i da daju oko 5-10A snage.
E sad mozda ce neko reci da je to mnogo ali uvek mozes da smanjis napon
potenciometrom a da ga dodas ne mozes.
Inace transformatori se prodaju po snazi izrazenoj u Wattima, pa onako
odoka neki minimum ti je 100W.
Potrebna snaga ce ti naravno zavisiti od debljine zice koju ces koristiti i
od velicine komada koji rezes.
Ovo su samo odokativne smjernice, sve ostalo je na iskustvu.

Pzdrv.

--- End quote ---
Hvala Sax, ja sam u Paracinu, tako da mi je Bubanj Potok nekih 150km...ali snaci cu se i ovde vec nesto...veci problem mi je zica...Transformator ce se nekako napraviti..elektronika mi je da kazem bransa kojom se bavim..ali jako niski napon...Imam ko ce mi pomoci oko transformatora..Naravno da je osecaj neuporedivo bolji nego kada se kupuje gotov kit...Sa balzom, lipom i sperom se igram par godina...ali nisam sa stiroporom...Ajd jos jedno pitanje...gde nabavljate vi balzu kod nas ovde...ja dolazim do nje preko neke firme iz Nisa koja pravi varalice za pecanje od nje..ali su sve to komadi od 10mm debljine..pa da bi se dovela na 3-4 mm debljine prosto n....em, a i dosta ima odpada iz svega toga..neisplativo je. Jeste li farbali stiropor necim...ne razmisljam da ga presvlacim monokotom, Znam da po Francuskoj ima sprejeva bas za farbanje stiropora...koliko znam ide bez bilo koje prethodne podloge..jedino ako sam gotov (kupljen) model..ima neki film kojim je blago presvucen obicno su to modeli od (deprona) onda se posebnim sprejo to neutralise...pa lagano farbanje ide preko toga...fenomenalno izgleda..takva zavrsna obrada..a i jeftinija je od monokota..ako neko ima iskustva sa time neka kaze

Dejan Dobricki:
za farbanje stirodura je objasnio tibeteagle

http://rcfly4um.org/index.php?topic=254.0

a za regulator napona za transformator mozes da koristis potencimetar za jacinu osvetljenja u prostorijama i mozes ga kupiti u svakoj elektro radnji

http://www.dansworkshop.com/Hot%20wire%20foam%20cutting.shtml

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version