RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > AKROBATSKI MODELI
Yak 55M by leadfeather
zajo:
Супер Никола али дај неки видео па да видимо о чему се тачно ради :big smile
Поздрав (pijemo)
SABURO:
Obecavam da ce biti, ali za jedno mesec + dana, samo da zavrsim neke bitnije stvari zbog kojih trenutno nemam puno slobodnog vremena.
()-()
drjack:
Ajde da ne otvaram novi topic, ustvari citajuci bas ovaj, uhvatim se skalpela neki dan i napravim i ja jedan:
Iako sam postupio po savetima sa foruma vezanim za farbanje modela, ono je ispalo prilicno lose, najvise zbog skidanja
folije ofarbane er-lakom ako se nesto zalepi preko nje a to mi je trebalo radi preklapanja boja...
Ali to i nije bio cilj vec da se ima neki model za u gepek i svaku priliku:
Motor je ovaj sa slike jer drugi nisam imao. malo je tezi predvidjen je vise za 3S ali je posluzio:
Kontroler je od 25 A Turnigy, narandzasti radio za Futabu , elisa 9x6 i baterija 2S Rino od 600 mAh
Servo elerona je plavi 900 a zadnja dva servoa za rep su plavi 500.
Sve u svemu nekih 300g na kraju
Znaci sastavio sam ga od onoga sto sam imao..
Juce sam ga probao na nasipu.
Model odlicno leti, iako je bilo poprilicno vetra za tu gramazu, nisam vrteo 3D jer nemam u tome iskustva, pa nisam hteo da ga olupam odmah, nego samo onako stidljivo malo da probam. Napravio sam par letova i sve je proteklo u redu.
Reaguje trenutno na komande i stvarno je jako zanimljiv kako rece vec Saburo. Nakon nekoliko sletanja shvatio sam da mu je potrebno malo ojacanja i odozdo jer je zeleni stiropor ili kako se vec zove jako osetljiv. Uzduzno sam ga ojacao pistoljem za plastiku i to se pokazalo kao jako zgodno jer je plastika elasticna a opet dovoljno cvrsta. Probao sam i 3S bateriju ali na zemlji i ovaj motor, tada daje mnogo vecu snagu. Ostaje da pronadjem neku odgovarajucu po tezini.
Evo i videa:
SABURO:
Dobro je videti jos jedan Yak kod nas i sve cestitke na ulozenom trudu. (res)
Citajuci tvoj post vidim da si razocaran nacionom farbanja, mozda je razlika u tome sto sam ja koristio beli depron, pa nije bilo potrebno nanostiti debele slojeve kako bi pokrio "neravnomerno" razmazanu boju, a ujedno i boju izoflora. Istina je da sam i ja imao tih poteskoca na beloj podlozi, ali svakako nisam ni rekao da je ovo najbolji moguci nacin farbanja. Mislim da bi idealno bilo kada bih ga ofarbao air-brushom ili onim gotovim color sprejevima za stiropor, a ne sundjercicima kako sam radio. U sustini poenta je da se razlikuje donja strana od gornje..
Ispostavilo se da su ovi modelcic zaista mnogo mocni za ucenje 3D-a. Takodje, zakljucio sam da tezina ovakvih modela ne treba da bude veca od ~180g!!! Moj avioncic je trenutno tezak oko 230g, ali vec mi je u planu da napravim jedan doooosta laksi.
Takodje sam uvideo da je nepotrebno koristiti 6mm depron, vec ovakve modele praviti iskljucivo od 3mm deprona, sa dosta karbonskih ojacanja. Ovakav koncept ne bi trebalo da bude tezi od 200g.
Razumem da si napravio depronca od stvari koje imas, ali moje skromno misljenje je da kod ovih modela tezina igra galvnu ulogu, jer kao sto rekoh ranije, laksi model, manje potrebe za dodatnim ojacanjima, manje uvijanja..
()-()
drjack:
Hvala na savetima, napravicu sigurno bar jos jednog i to od 3mm kako si rekao.
Da li si eksperimentisao sa nekim drugim lepkom osim belog lepka za drvo?
Ja sam ga koristio i odlicno lepi ali jako dugo susi pa se pitam ima li nesto brze, a da je neko proverio.
Doduse koristio sam i dvokomponentni 5 min. lepak za ulepljivanje remenjace od karbona u krilo.
Takodje smo probali da zalepimo foliju za presvlacenje i uspeli u tome koristeci malu temp. pegle.
Naravno u tom slucaju odstupamo od osnovne ideje laganog modela, ali iskreno ovaj sam napravio sa idejom
da imam sta da ponesem na odmor a da nije glomazno. O 3D nisam razmisljao sve dok ga nisam poleteo.
Fenomenalan je i toplo ga svima preporucujem.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version