RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
CNC rezanje stirodura
tibeteagle:
Upravljacka elektronina
Znaci impulsne informacije izlaze iz racunara kroz LPT port i ulaze u kutiju gde je ugradena sva upravljacka elektronika sekaca.
Od Centronics uticnice se raspodeljuju po 2 zice prema svakom modulu za upravljanje motorima. Jedan za koracanje STEP ili CLOCK i drugi za smer DIRECTION.
Na slici se vidi otvorena kutija sa svim elektronskim komponentama, modulima, koji su potrebni da bi sve funkcionisalo kako treba.
Najvazniji deo u ovoj kutiji je modul koji radi sa namotajima koracnog motora. Na drugoj slici se vidi plocica sa drajver chipom na stampanoj ploci ovog modula, koji u sebi sadrzi mali program za preradu informacija od racunara i brojanje koraka motora. Ugraden je i izlani deo, odnosno pojacivac struje za kalemove sa FET tranzistorima. Maksimalna struja koju moze da da na jedan kalem je 2A koji se moze redukovati do pola ampera.
Upravljanje sa dva kalema motora je bipolarnog tipa sa choperskim "nabijanjem" struje, sa cime se postizu najvece performanse koracnog motora.
Moguce je podesiti i mikro koracni mod, sto znaci da moze da na kalemove da struju u vise nivoa. Sa ovim se povecava rezolucija motora odnosno motor se pomeri za manji ugao za jedan STEP impuls, pa samim tim i rezanje je preciznije. Detaljnije o ovome ovde (Pogledati pod "Microschritt IC"):
http://en.nanotec.com/steppermotor_animation.html
Svaki modul dobija napajanje od 28V i 5V ispravljene i stabilizirane struje. Svaki motor ima po jedan drajver modul znaci 4 komada.
Chip je Nanotec-ov proizvod.
http://en.nanotec.com/steppermotor_drivers_imt901.html
Modul mi je projektovao i kompletno napravio M. Lorand RC pilot. On je sebi, izmedu ostalog, napravio PCM stanicu sa prijemnikom, pa mu je ovaj modul bio zalogaj za dorucak :) Vidi se da decko zna svoj zanat.
Kutiju smo sklopili zajedno i testirali uspesno iz prva.
Sto se cene tice, sam cip je najeftiniji deo u kutiji oko 10 eura po motoru, a sama kutija sa raznim uticnicama, specijalni visezilni kablovi i drugi pasivni delovi odnose lavlji deo budzeta ovog dela sistema.
Mehanika sekaca.
Sledi....
saxpg:
Svaka cast, sacekacemo da zavrsis pa cemo da pitamo ponesto.
tibeteagle:
Mehanizam sekaca
Mehanizam je potpuno metalna konstrucija. Koristio sam vecinom obicne standardne materijala kao aluminijski lim, sipke, srafove, plasticnu sipku za klizna lezista i maticu i male kuglicne lezajeve. Specijalni deo je koracni motor i trapazno vreteno Tr 12x3mm.
Linearni mehanizam radi u dve ose X i Y, i okomito su jedno na drugo. U X osi je konstrukcija jaca jer treba da nosi Y konstrukciju i ram.
Sile koje se javljaju na dve deblje pune sipke su mnogo vece nego na Y podizacu. Posto je sila rezanja skoro jednaka nuli, treba uzeti u obzir samo dinamicke sile, sile inercije metalnih delova pri pokretu i vibracije koje nastaju od koracnog motora.
Y mehanizam je konstruisan tako da podize zicu rezanja i istezni ram koji je na vrhu.
Motori imaju svoja lezista na konstrukciji i direktno su povezana sa jednim krajem vretena preko elasicne spojke. Drugi kraj vretena je ulezisten u mali kuglicni lezaj.
X kolica se kotrljaju na sipkama bez trenja, dok Y klizi u plasticnom lezistu, koji je malo opterecen zbog toga, sto nosi samo zicu i ram koji se oslanjaju na vreteno preko plasticne matice.
Posto su aksijalne (uzduz ose vretena) sile opterecenja male na vretenu, lako mogu podneti i radijalni lezajevi na obe ose.
Leva (X1 Y1) i desna (X2 i Y2) strana su potpuno identicne, odnosno simetricne. Nisu spojene kruto te se za cas mogu staviti na stranu jedno do drugog i ne zauzimaju puno mesta.
U X osi je maksimalna duzina rezanja 610mm a u Y osi 380mm. U sirinu teoretski moze da sece i metre ali je do 1m dovoljno.
Ako se rezu uze stvari, dobro je pribliziti dve strane da se zica manje savija pri rezanju.
Koracni motor je isto Nanotec-ov proizvod precnika 50mm i razlicitih duzina.
Za ovu namenu nije potreban jak koracni motor, ali zbog brzog starta i zaustavljanja treba uzeti motor strednje velicine iz ponude, kojih ima jako puno na ( svetskom) trzistu.
Vreteno moze da bude i milimetarsko, recimo M12x1.75, ali se vecim korakom postize veca krajnja brzina sto je potrebno pri pozicioniranju zice. Trapezo vreteno je tacnije i dugotrajnije, pogotovo matica. Matica je polietilen i sasvim je dovoljno za ove male sile.
Teoretski, pa i prakticno, mehanizam je 2 puta 2D a ne 3D. Sa ovim nacinom se mogu rezati krila koja se suzavaju prema krajevima, posto je upravljanje sa stranama, levim i desnim, odvojeno i nezavisno. Kako to upravljacki program radi, moze se pogledati na sajtu Famwork-a. http://www.foamwork.net/wing_large.htm
Mehanizam se moze uraditi na razne nacine, pa jednostavnije i jeftinije. Ja sam imao moguznosti da napravim malo ozbiljnije, posto sam masinac, pa da se ne brukam sa nekom skarabudzijom od iverice i motorima iz starih stampaca i sl.
Masina se moze videti u radu na demo videu na pocetku ovog topika.
Sa ovim je zaokruzen opis elemenata celog sistema robot sekaca.
Nadam se ce moja prezentacija da ohrabri neke modelare, pa da krenu u avaturu izrade svog sekaca.
Tekst i slike su edukativnog karaktera za sve posetioce i clanove rcfly4um foruma.
Molim da se ne koristi ovaj materijal za publikaciju na drugom mestu ili sajtu u poslovne svrhe 8) >:( :( ;)
Hvala na paznji :-*
Nastavak po potrebi.
Mogu pitanja. Sigurno nisam opisao svaki saraf, pa ako neko zeli konkretnije , slobodno :)
T.E.
saxpg:
Ja sam mislio da cu imati pitanja ali nemam. Svaka cast na izradi masine, toliko je
dobro odradjena da sam odustao od pokusaja, bilo bi suvise komplikovano za mene.
Zato segicu u ruke i na rezanje sablona. ;D
Pozdrav
tibeteagle:
Delovi Zoljice F22 u fazi rezanja
Detalji o kitu zoljice ovde
http://rcfly4um.org/index.php?topic=254.msg2149#msg2149
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version