RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

STIRODUR u modelarstvu

<< < (9/10) > >>

tibeteagle:

--- Quote ---T.E. Da li se stirodur moze seci laserom?
--- End quote ---
Da, naravno i to veoma lepo i brzo sve vrste penastih materijala od plastike. Ali da bi se dovozao do prodavnice da kupiš pivo, možeš da ideš i biciklom a ne moraš rols rojsjom.  :big smile Znači veoma je skup proces za izradu pojedinačnih komada u odnosu na skalper i lenjir ili ručni sekač sa vrelom žicom.

Ovakvi skupi 2D stoni laseri mogu da seku samo do određene debljine zbod fokusiranja snopa, a ne zbog snage. Ne mogu da seku složenija tela kao recimo trapezno krilo ili trup, na primer za Pinkfire, samo pločaste materijale.

Mislim da je većini nas modelara problem da malo zagrejemo stolicu, da prvo nacrtamo što želimo, i prionemo ručnom sečenju. Ne moramo uvek da mislimo o nekim tehnikama koje će mesto nas da urade nešto. Da di se seklon na CNC sekaču sa vrelom žicom i tamo treba da se skicira, crta na računaru u specijanim programima i to dosta. Čak i najveći inženjeri u svim granama opkoljeni hajtekom, prvo uzmu olovku i papir, skiciraju i računaju.  mmmm Mašine samo pomažu u nekim procesima a (još) ne zamenjuju nas...
 ;namig

muki2:
stirodur se moze seci, naravno samo da bi dobio pravi ugao, ubodnom testerom ali testera mora da je uza najbolje odgovara ona za metal.
provereno

tibeteagle:
Veliki otpadni komadi stirodura brzo mogu da zatrpaju radionicu.  :( Poželjno je usitniti da bi bolje stao u džak ili kantu. Moj pas mi pomaže u tome a ujedno i drži svoje zuibe u dobroj kondiciji. Ako uzmemo u obzir to, da se puno para potroši na razne specijalne štapiće za čišćenje zuba psima, onda nam stirodur i tu može puno uštedeti. Jedini problem je nered, što njemu na izgled u opšte ne smeta.  :sljus

Uz roza nos ide roza stirodur.  :big smile

021nl:
jako zanimljivo

tibeteagle:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version