Nisi naveo kakvo je ostecenje na zupcanicima. Na jednom, na obadva, na sestogaonom "jednosmernom" iglicastom konektoru cele mehanike? Jesu li uopste osteceni; mogu li ili ne mogu da se pokrenu?
Koristim sve vrste startovanja motora, ukljucujuci i zadnji tocak bicikla, mada , priznajem najradije to radim preko "start boksa", i do sada mi se nesto slicno u zadnjih 40-tak godina nije desilo.
Medjutim, pre izvesnog vremena moj dobar prijatelj koji je dotle vozio iskljucivo elekto modele, donese mi svoj (sa glouplag motorom) NOVI auto sa slicnim problemom. Uz beskonacne pokusaje da kao kobajagi "ekspert" pocetniku udarim packe, odustanem od paljenja motora i ostavim da stvar prenoci.
Postavim, kao zadnju sansu da nesto nije "zmrdano", pitanje prijatelju da on nesto slucajno nije rastavljao, "znatizeljno" razgledao, itd.. Odgovori mi da je samo rukom pokusao da okrene motor!
Ostalo je kazem da stvar prenoci, a sutra je stvar izgledala ovako:
Skinem motor i odvojim "starter".
Rezultat letimicnog pregleda je:
Prvo nije bio iskren!
Skinuo je "starter" da rucicu za startovanje premesti sa desne na levu, njemu zgodniju stranu (inace je levak).
Sestougaoni iglicasti lezaj je slucajno obrnuo, neznajuci da je jednosmeran , sve sastavio i povukao sajlu!
Kraj price; starter je postao fraj lauf, sto bi rekli biciklisti, a opruga se pocela da namotava u suprotnu stranu, i naravno oštetila. Mogao sam ja do dan danas da povlacim starter jer je deformisana opruga puzala otpor koji sam ja protumacio kao normalan.
Znam , reci ces to nije moj slucaj (raspricala se matora budala,a ja nemam sajlu), ali te ja iz radoznalosti pitam da slucajno nisi samo nenamerno okrenuo sestougaoni iglicasti lezaj rastavljajuci starter kao moj prijatelj?
Reakcija startera, kao i tvoj osecaj ce biti da su zupcanici "oblaznuli"..
Ako to nije slucaj, moguce je izraditi nove zupcanike uz uslov da das vise podataka (sem precnika, broja zubaca i modul zubaca), ili uzorak, ili kupiti kao rezervne. Na to pitanje si vec dobio dobar savet iznimno dobrog modelara; skuplja tara nego mera!
A dok ovo ne resis, javi se na P.M. da se sretnemo,a ja cu ti dati starter na "konopce" da ne sedis dokon u ove lepe dane!
Zadovoljan?
Budi mi srdacno pozdravljen
S