Šteta što si imao neprijatno iskustvo sa Piperom...
Proveri za svaki slučaj odnos uglova horizontalnog stabilizatora i krila. Stavi neki lenjir ili veoma pravu letvicu na donjaku krila tako da svojim drugim krajem prelazi iznad horizontalca i izmeri udaljenost napadne i izlazne ivice horizontalca od te letvice... Ili, ako imaš građevinarski laser za ocrtavanje linija na zidovima, ili ako imaš modelarski digitalni uglomer, ili ako imaš aplikaciju libele na telefonu...
1) Ako su ove dve mere iste onda su ti ove dve letne površine u nultom uglu.
2) Ako je prednja mera manja, a zadnja veća - horizontalac je pod pozitivnim napadnim uglom i ovo je dobro,
3) Ako je prednja mera veća, a zadnja manja - horizontalac je pod negativnim napadnim uglom i to je veoma opasno
Možda te čeka iznenađenje baš po pitanju odnosa ovih uglova. Sava je to napomenuo i to je veoma važna karakteristika ukupne aerodinamike aviona - naročito visokokrilaca.
Evo detalja iz pravog aviona - bilo mi je zanimljivo pa sam istraživao kada smo Bole i ja pravili kokpit za naš Cub:
Koliki je prorez na pleksiglasu (slika iznad), toliko može da se pomera horizontalni stabilizator na Piperu i na taj način da se menja njegov napadni ugao. Ovaj vlasnik stavio je pleksiglas umesto limenog poklopca, kako bi mogao pre svakog leta da vizuelno prekontroliše stanje navojnog vretena kojim se pomera horizontalac... Sećam se jedne emisije "Avionskih nesreća" u kojoj je poginulo svih 47 putnika jer je ovo navojno vreteno oblajznulo na putničkom avionu MD 83 (zanovljeni DC 9). A, evo kako to navojno vreteno koje pomera horizontalac izgleda:
U kabini ima ručica (na slici ispod srebrna ručkica), odmah pored sedišta, koja se vrti kao kurbla i pomoću sajli i remenica okreće navojno vreteno (špindlu) u repu i, na taj način, menja napadni ugao horizontalca u letu. Ovo je dovoljan dokaz koliko je u Piperu važno trimovanje horizontalca i koliko je taj avion osetljiv na promenu težišta, te koliko veliki uzgon ima njegovo krilo, čim se mora pomerati čitav horizontalac da bi se trimovao po visini.
Srećno!