RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

H9 Piper Pawnee

<< < (11/11)

mirce:
Možda bi mogao da pitaš Batu kako je on namestio flapsove, on je dosta leteo ovakav model i koristio ih je

Na mojim modelima flapsovi idu sporo na obe strane (i gore i dole).
Šta se dešava, kod poletanja, flapsove oboriš malo, više da zakriviš profil i povećeš uzgon, tu ti brzina obaranja nije bitna jer već polećeš sa spuštenim flapsovima, Kad model poleti i dobije visinu (brzinu već ima) vraćanje flapsova nije "frka"...

"Interesantnije" je korištenje flapsova za sletanje. E tu moraš da imaš spori hod jer će inače, ako se flapsovi naglo spuste, model "poskočiti" tj. propeti se.
Čak i ako flapsovi idu sporo, a brzina leta modela je nešto veća i tada će model da se penje, ali pri usporenom hodu ber neće to uraditi naglo.
Sve u svemu, pri kojoj brzinu modela je pravo vreme da počneš da koristiš flapsove na sletanju ipak moraš sam da probaš.

I još nešto, po meni je bolje da flapsove staviš na neki klizni trimer jer ih tako možeš dozirati po potrebi. Ne idu isto za sletanje po mirnom vremenu ili po vetrovitom, a sa fiksnim položajima flapsa o-1-2 to ne možeš da kontrolišeš.

I na kraju, Piper Pawnee je model koji toliko lepo i sporo sleće da ti flapsovi skoro i ne trebaju, više mogu da posluže da ih u letu spustiš i sa baš malom brzinom sporo prolećeš ispred publike.
Ja ih koristim tako kad pravim let minimalnom brzinom, flapsovi dole, gas par zuba iznad lera i model leti mnogo sporije nego inače, a stabilno. Jedino ne smeš preterati sa usporavanjem, da ti avion ne bi pao u stoling...

Pozdrav

Mirče

Schwab:
Prosli vikend sam probao Pipera i flaps radi savrseno , trenutno je podesen na 5s.
Isprobao sam prvi polozaj posto je bilo vetrovito na nasipu.
Tockovi bez ventila su dovoljno mekani i vise nemam problem sa savijanjem stajnog trapa  (thumb) .

To je bio i prvi let Pipera ove godine .

(:beer:)

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version