RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Lepak u spreju

<< < (2/4) > >>

saxpg:
Ja sam neki dan koristio lepak u spreju da plankiram krila od stiropora.
Doduse, moj je marke Tesa, ali sustina je da je to poliuretanski lepak i da moze da lepi stiropor.
Probao sam i stiropor i stirodur.
Dobar je za rad, zato sto se lijepo rasprsi po balzi, i ona se potom zalijepi na krilo.
Ne znam tacno koliko vezivanje traje, ali ovih dana cu sve uslikati i ispitati detaljnije.

doajen:
Saxpg, kontaktna lepila kada se koriste za plankiranje se NIKADA ne osuse, trajno su elasticna; ali je prijanjanje ipak savrseno! Ja imam krilo plankirano Graupnerovim kontaktnim lepilom (inace UHU) 1969-te godine koje je jos "letno"!

Daleko jevtinije i lakse (tezinski!)je plankirati epoksidnom smolom za plankiranje, lepi i ne nagriza nijednu vrstu materijala koji mi koristimo (nanesena tezina lepila po dm2 je manje od 1-og grama!),pazi, ne sa epoksidnim lepkom niti epoksidom za odlivke.

Ima je i u BG-u!

saxpg:
Doajen u pravu si, mada ja ovo vise radim ekseprimentisanja radi. Posto se ovdje radi o poliuretanskom lepilu, ono se jako dobro susi i vec je posle prskanja polusuvo, tako da je balsa kada se stavi na stiropor vec zalepljena. Sinoc sam bas plankirao krilo i jutros je sve jako, i ako se pokusa odlijepiti kida se stiropor.

Sto se tezine tice mislim da je zanemarljiva i mnogo laksa od epoxidne smole.
Naravno u svoj ovoj prici mislim da je epoxidna smola neprevazidjena u modelarstvu i lepljenje njome je bolje zato sto daje vecu cvrstinu krilu i moze da lepi svaki materijal.
Da rezimiramo, plankiranje se moze raditi lepkom za drvo, epoxidnom smolom, i poliuretanskim lepkovima.
Gledao sam po netu da ljudi "preko" koriste poliuretanske lepkove iz bocice, koji su onako kremasti i fino se razmazuju spatlom po krilu.
Ako neko zna ima li takvih lepkova kod nas, bila bi nam korisna informacija.

firebird:
Danas sam konacno kupio ovaj UHU lepak i probao,bog te mazo drzi ko za oci   :jaki:
Radi experimenta sam prvo lepio dva parceta obicnog stiropora i nije se odvojio na spoju vec se odlepio novi sloj stiropora  (res)
E onda sam uzeo da zalepim krilo od aviona za trup i ubrzo se pokajao,zalepio sam ga nekako nakrivo,ja da ga odvojim ono cvrc...
Jbg neiskustvo me kostalo toga da sam skalpelom morao malo po malo opet da ga odvajam i tom prilikom sam i deformisao nalegajuce povrsine,pa sam opet to prskao i lepio i opet nisam zadovoljan rezultatom.
Znaci lepak je extra ali ne dozvoljava greske,tj popravke vise nema...oprez!...
A da i dok sam prskao malo mi je palo i na povrsinu trupa sa strane i cak i posle 6 sati i dalje je lepljiva na dodir pa mi se to ne svidja,mislim da ce vrlo brzo tu da se zalepi prasina i da potamni to mesto.Moracu mozda da prelakiram ponovo,a savetujem da se povrsine u blizini lepljenja zastite nekom trakom posto lepak oce da prsne i tamo.

sasa:
firebird...moze malo objasnjenja,kako se lepi  sa tim cudom, za koliko steze itd

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version