RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI

F-104

<< < (3/8) > >>

mirce:
A kad se vrati pa, vidi da je ovaj samo  17aa, al' će biti  (kush)

Sava:
Radi ,radi Mitrovački kombinat, doduše ne punim kapacitetom, ali držimo kontinuitet.
Prvo par reči o koncepciji izrade ovog modela.
Model je kompletno rađen od balze uz ojačavanje staklenom tkaninom i epoksi smolom. Razlog je da se uz maksimalnu uštedu na težini, sačuva dovoljna čvrstina modela.

Na slici je balza debljine 3 mm. obostrano ojačana 27 gr. tkaninom i epoksi smolom te vakumirana između dva stakla. Dobijena ploča ima veliku čvrstoću i od nje su pravljena sva rebra trupa.

Rebro koje na sebi nosi (levo na slici) krila, dodatno je ojačano brezovim avio-špero debljne 1 mm.
Trup je rađen od balza letvica 3x3 mm. Zbog montaže opreme morao sam pribeći izradi trupa iz dve polovine. U svojoj utrobi on nosi usisni i potisni kanal, kao i EDF. Zadnji deo trupa koji u sebi nosi EDF demontažan je radi eventualne intervencije.

Vertikalni stabilizator je malo specifične izrade. Kroz njega prolazi 0,8mm debela sajla za pokretanje komande dubine. Sa svojim bužirom od 2mm smeštena je u balzu 2 mm, a potom presvučena obostrano balzom od 1 mm te ojačana staklenom tkaninom i epoksi smolom uz vakumoranje između dva stakla.Sve ovo je rađeno iz razloga što ovaj sendvič ima tendenciju krivljenja i pored ukrštanja godova balze.

O izradi vazdušnog tunela kao i ostalim detaljima ću pisati i postaviti slike

mirce:
Savo prelepo izgleda...

Pozdrav

Mirče

misha:
e to je vec nesto.

Sava:
Sledeća faza je izrada vazdušnog tunela koji zauzima više od polovine unutrašnjosti trupa. Uloga mu je dvostruka, prva i osnovna da dovede dovoljnu količinu vazduha do turbine iz oba usisnika, a druga da pričvršćena sa spoljašnjom oplatom da konačnu čvrstoću trupa.Sajle za pogon elerona moraju biti ugrađene u uzani prostor između usisnika i spoljašnje oplate.
Kompletan kanal se satoji i iz potisnog dela u kome se nalazi turbina, i on je zasebna celina u produžetku usisnog kanala.

Rešio sam da usisni kanal radim od kompozita jer samo tako mogu postići potrebnu čvstinu uz minimalnu težinu. Na slici se vide delovi isečeni od stirodura od koga sam napravio "bebu "na kojoj sam odlio  tunel. Da napomenem da tunel sa unutrašnje strane mora da bude potpono glatak radi lakšek strujanja vazduha

" Gaće" na čega me najviše podseća " beba " je sklopljena i izgleda kao na slici. Sama tehnologija izrade "bebe" bi mogla biti posebna tema, sada bi odvukla priču na drugu stranu.

I konačno je usisni tunel gotov. Odliven je od jednog sloja 27 gr. staklene tkanine i jednog sloja 40 gr. tkanine. Crne štrafte su karbonska vlakna koja su dala potrebnu čvrstoću krhkoj konstrukciji tunela. Njegova ukupna težina je 15 grama.

Ovako tunel izgleda sa prednje strane.

Potisni tunel je rađen istim postupkom samo što on na kraju ima suženje, tačno definisano radi povećanja brzine izlaznog vazduha.

Pogled u potisni tunel gde se vide lopatice turbine

Kompletan tunes satavljen na stolu, onako kako će biti u trupu.

Ovo je kratak opis izrade pogonskog dela o kome će biti još reči.
 Do tada pozdrav iz Mitrovačkog kombinata

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version