ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Univerzalni promenjivi izvor napajanja velike struje

<< < (8/17) > >>

mtesa:
unsubscribe  :-[

jrlotpi:
Cekaj te malo ja sam to shvatio laicki VAKO

menjanjem vremenskog intervala gde je Voltaza konstantno 12v upravljas kojom ce brzinom raditi motor
ili menjanjem napona motor radi kad krece sa nekih Ov - 1.5v - 2.5v - 4v - 5v do max 12v(11.1)sa max brojem obrtaja

sta je tu tacno

branek:
Rasplamsala se diskusija...

evo da ja dodam nesto, pa ko usvoj usvoji... (a dodajem iz Berlina, pod blagim gasom pred spavanje... :P )

Ovo sto je tibeteagle napisao radi za napajanje/pogon sledecih uredjaja:

zice za secenje stiropora
NEKIH punjaca
jednosmernih motora sa cetkicama
osvetljenja baziranih na LED i sijalicama sa vlaknom
i slicnih uredjaja

ovaj sklop ne radi na uredjajima na kojima napon ne sme da predje preko nazivnog napona napajanja duze od periode izlaznog PWM... (zvuci komplikovano...)

primer:
sigurno nece raditi na uredjajima koji se napajaju sa 5V sa USB porta recimo... recimo kao punjac za moju Nokiu N900
uredjajima kojima je Absolut Maximum Rating za napajanje manji od 12 V i slicno...

Da rezimiram, moze za neke primene ali ne za sve... ako resite da ga koristite za nesto najbolje da pitate ovde i dobicete odgovor jel radi ili ne...

pozdrav
i nemoj da se previse jedite jedni na druge... svi smo mi drugari ovde, samo diskutujemo...

:P

jrlotpi:

--- Quote from: branek on February 06, 2011, 12:12:54 AM ---
ovaj sklop ne radi na uredjajima na kojima napon ne sme da predje preko nazivnog napona napajanja duze od periode izlaznog PWM... (zvuci komplikovano...)

primer:
sigurno nece raditi na uredjajima koji se napajaju sa 5V sa USB porta recimo... recimo kao punjac za moju Nokiu N900
uredjajima kojima je Absolut Maximum Rating za napajanje manji od 12 V i slicno...

Da rezimiram, moze za neke primene ali ne za sve... ako resite da ga koristite za nesto najbolje da pitate ovde i dobicete odgovor jel radi ili ne...

pozdrav
i nemoj da se previse jedite jedni na druge... svi smo mi drugari ovde, samo diskutujemo...

:P

--- End quote ---

Branek po ovome znaci nemoze se smanjiti napon ispod 12v mmmm

tibeteagle:
JRlotpi, proba ću da pojasnim ovaj neverovatno interesantan fenomen u elektronici. Ovde dajem malo više energije jer smatram da se pojam PWM u modelarskoj elektronici veoma prisutam i da se zna šta je to ako pročitamo neki članak gde se to spominje.
Kod  PWM regulacije obično interval se ne menja. To je konstanta u našem slučaju. Menja se širina inpulsa od 0 do širine celog intervala. Ako je širina impulsa (vremena dok je strujno kojo uljučeno) 50% vremena intervala, smatra se da je efetivni napon 50% maksimalnog napona.  Na dijagramu ili osciloskopu se vidi ovo:

http://www.acroname.com/robotics/info/concepts/pwm.html
Vidi se da je period odnosno interval isti. Vidi se 0 i maksimalna vrednost. Na kraju dijagrama se vidi procenat koliki je efetivni napon, odnosno kolika struja može da protiče u odnosu na to da je 100% vremena uključeno.
Zamislimo da damo pola gasa na palici onda će signal biti uključen samo 50% vremena a 50% vremena će strujno kolo biti zatvoreno da isteka vreme za ceo period. Sve se ovo dešava više hiljada puta u sekundi. U potrošaču nema vremena da u takvom vremnu padne ili poraste struja do minimuma ili maksimuma  jer na sreću i struja ima svoju inerciju. Struja će minimalno da opadne ili poraste oko 50% vrdnosti oko 1-5% u zavisnosti od priride strujnog kola.

Na dijagrmu dole se vidi jedna dinamična promena širine signala koja upravo generiše sinusnu krivu. Vidi se idealna analogna linija crvena, zeleno polje u kojem prava struja varira. Plava linija je stvarna vrednost struje koja tangira oko idealne sinusoide. U stvarnosti odstupanje je veoma malo, od 1-2% te se u praksi smatra da je dobijena kriva idealna. Sa priključenjem strujnog akumulatora u vidu e. kondenzatora, ovo odstupanje (između zelenih linija) se može peglati. Tako ispravljena struja je već pogodna i za osetljivije potrošače. Od ovoga je samo čoperska regulacija bolja, ali je to već druga priča.

Ovaj dijagram  je pograšan  mmmm Kod polovine kod perlaza u negativnu zonu i PWM signal treba da pređe u negativno polje.  :sljus Ili važi za složeniju elektroniku sa tranzistorskim mostom i još mnogo toga.  mmmm
Nemojte verovati u sve što nađete na netu.  (nene)
Nemojte ni meni  lol

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version