Zahvaljujuci mom drugaru Nikoli iz Smedereva (nidza sd), napokon mi kompijuter funkcionise kako treba.
Poprilicno dugo sam bio bez racunara pa sam se propisno bacio na posao.
U nekoliko navrata kada je bilo lepo vreme odlazio sam na letenje.
Osim toga mucila me i desetak dana neka prehlada a zacudo, u ovo februarsko doba, imao sam posla u firmi preko glave.
Ipak, svasta sam napravio.
Zapoceo sam sa popravkom i izradom kapotaza.
Kao sto sam i pomenuo, kada sam ga pre sto godina napravio, prilikom brusenja na nekoliko mesta istanjio sam plank toliko da je “progledao“ na drugu stranu.
Ove anomalije sam sada popravio tako sto sam sa unutrasnje strane nalepio parcice 2mm balze.
Nekada davno, isekao sam klapne sa izradjenog kapotaza i posto sada pravim model za kalup kako bih izradio plasticni kapotaz, njih sam nanovo napravio i nalepio.
Posto sam sve lepio cianoakrilatom, posao je isao brzo.
Kada je sve dobilo formu, pregitovao sam ceo kapotaz.
Posto koristim git na vodenoj bazi, otprilike sam ujutru brusio kapotaz, preko dana gitovao i tek sledeceg dana ponovo gitovao.
Posle nekoliko dana, sve je vec pocinjalo da lici na ono sto sam hteo.
Na kraj kapotaza (ka vatrenom zidu) sam zalepio rebro koje sam skinuo sa trupa. Sada je ceo model imao poprilicnu krutost.
Za definitivno smirglanje i gitovanje, odlucio sam da ga fiksiram na trup kako bih dobio tacan oblik trupa.
Za ovo mi je trebao isplankiran trup.
Po pitanju kapotaza, zavrsetak modela, izradu kalupa kao i izradu samog kapotaza iz kalupa, detaljno cu prikazati u okviru ovog posta.
Nosac repnog tocka sam izradio od letvica 10x10mm.
Sve coskove sam pojacao truglastim umetcima.
Nosac servoa vertikalnog kormila sam izradio i ulepio u trup.
Kao sto sam pomenuo, pristup ovom servou ce biti kroz otvor repnog tocka.
Napokon sam sa apetitonm zapoceo sa formiranjem plankova trupa.
U Centru za vazduhoplovno modelarstvo su mi izasli u susret pa sam izabrao 12 plankova balze od 3 mm, malo mekse strukture koji su se kvasenjem savrseno iskrivili na potreban oblik.
Mokre plankove sam selotejpom pricvrstio na resetku trupa i tako ih ostavio da se osuse.
Zapoceo sam sa plankom na vrhu trupa, iza kabine.
U tom trenutku mi se ucinila kao dobra ideja da dodam jos nekoliko stringera od lipe 2x2 mm.
Ovome je podosta kumovao i Misa iz Kragujevca (Misa) kome se cinilo da resetkla trupa i nije bas dovoljno cvrsta, pogotovu u repnom delu.
Pre plankiranja, proverio sam dugackim lenjirom kako se uklapaju sva rebra i stringeri.
Na nekoliko mesta morao sam da sastruzem po malo materijala ali je na rebru koje se nalazi otprilike na sredini otvora krila falilo skoro 2 mm u gornjoj sekciji.
Na ta mesta nalepio sam komadice balze od 2mm i sve je nakon brusenja obecavajuce izgledalo.
Ostao je jos jedan problem-pozarni zid.
Ako ste pazljivo citali ovaj post, verovatno ste zapazili da je ideja bila izraditi skidajuci pozarni zid sa nosacemm motora.
Okvir koji se nalazi u trupu, morao je da bude dovoljno masivan da na sebi nosi bar 6 zavrtnjeva koji ce ovo obezbediti.
Nigde nisam mogao da pronadjem dovoljno veliko i kvalitetno parce spera.
Pretpostavio sam da mi treba sper od bar 12 mm debljine.
U ovome mi je pomogla i konsultacija sa cika Duletom Papicem iz Novoga Sada koji slicno resenje ima na svom Helcatu koji je u radu.
U jednom telefonskom razgovoru, izneo sam problem Savi iz Mitrovice (Sava).
Moj drug se velikodusno ponudio da mi taj problem resi tako sto ce mi presovanjem izraditi tablu od 350x350mm, 12 mm debljine.
Iako sam bio sasvim zadovoljan da mi samo posalje sper, ipak sam sacekao 3 dana i nakon toga postar mi je doneo najlepse ispresovan komad spera koji sam ikada video, napravljen od 3 razlicita spera i sa svake strane presvucen kompozitom.
Savo, jos jednom, ovako javno, HVALA.
Sa uzivanjem sam osmislio oblik okvira i isekao ga ubodnom testerom.
Od ostataka spera, isekao sam trouglasta pojacanja koja ce naprezanja vaternog zida preneti na glavne poduznice.
Napokon je i plankiranje moglo da pocne.
Kada sam nekada davno izradio glavni ram trupa, imao sam problema sa lepljenjem letvica. Izgleda da je Bud Nosen za ove elemente predvideo u kitu jelovo ili borovo drvo, koje ima podosta smole. Tu je cak i miris...
Iako su godovi predivni, a samo drvo veoma tvrdo, lepljenje je blago receno nocna mora.
Epoksi ipak sve to zalepi veoma lepo ali su zato svi pokusaji da plankove zalepim cianoakrilatom propali.
Za sve spojeve balza-balza ili sper rebra –balza plank, koristio sam cianoakrilat ali je beli lepak bio zaduzen za lepljenje plankova medjusobno kao i plankova za glavne poduznice.
Za sva mesta gde mi je lepljenje sa cianoakrilatom pravilo probleme, koristio sam stari stos sa sodom bikarbonom.
Naime, soda bikarbona je fantastican aktivator cianoakrilata.
Na spoj prvo kapnem kap lepka a onda nanesem sodu. Prstom je postavim gde treba a ostatak oduvam. Kada na nanetu sodu kapnem jos malo lepka, reakcija je vrlo burna i brza.
Bukvalno se cuje pucketanje od stvorene toplote.
Ipak, plankiranje trupa je trajalo preko nedelju dana.
Prvi plank je bio, kako sam vec i rekao, na gornjem delu trupa, iza kabine.
Naredna dva su bila po bokovima trupa.
Trudio sam se da spojeve plankova po duzini izvedem u cik-cak.
Takodje, da se ceo trup ne bi deformisao postavljao sam plankove simetricno, levi –desni i gornji-donji.
Trup je dugacak preko 2m (bez kapotaza malo manje) i plankove sam postavljao jedan od napred jedan od pozadi.
Izmedju gornjeg i bocnih plankova ostao je trouglast prostor, koji je sledeci bio na redu za plankiranje.
Potrosio sam oko 5 bocica cianoakrilata i 12 plankova kada je ceo trup bio pri kraju.
Sa donje strane ostavio sam odredjebni deo neplankiran, kako bih imao prilaz unutrasnjosti.
Ovo planiram da plankiram tek kada ulepim centroplane repa i krila.
Nastavljanje i spajanje stringera na pozarni zid sam izveo vrlo robusno.
Sa unutrasnje strane trupa izradio sam male pojaseve od 3mm balze koji su mi povezali plankove (po duzini).
Posto sam imao poprilicno problema da gurnem ruke kroz sumu stringera, skinuo sam donja dva cime mi se otvorio trbuh trupa.
Cak i bez brusenja, sve je izgledalo savrseno.