ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Premotavanje-viklovanje elektromotora

<< < (5/9) > >>

mtesa:

--- Quote from: firebird on March 06, 2011, 10:02:45 PM ---  Tacno je da se struja vise prostire povrsinom provodnika ali to vazi za "visokofrekventne" struje dok se "niskofrekventne" prostiru celim presekom provodnika,tako su bar mene ucili u skoli pre jedno 20 godina,ne znam dal se to sad promenilo  mmmm

--- End quote ---
Malecki offtopic, ne sjecam se, sta su vf struje, tj. od koliko hz?

miša2002:
Koliko sam ja shvatio, autor ovog topika ne traži koji motor da kupi, već:

--- Quote from: Yu-men on March 05, 2011, 03:15:59 PM --- ;namig
Ja u pretrazi nisam uspeo nista da nadjem u vezi sa "Premotavanjem-viklovanjem elektromotora"
Naravno da se u odnosu na cenu i utroseno vreme to danas skoro i ne isplati, ali sta drugo raditi po losem vremenu ?
Osim sa drustvom  (pijanoo)  :hehe
Mozda nije jeftinije, ali zato imas nesto cemu mozes da se divis.
Zanima me dali to neko radi/radio i kakva su njegova iskustva ?
Ja planiram da (probam) premotavanje jednog CF 2822 iz HK-ga, pa me zanima kako i na sta treba obratiti paznju ?
Toliko od mene za pocetak, ja sad ode na  ()-() a vi udrite po tastaturi.  lol

pozdrav.

--- End quote ---

Moje iskustvo s viklovanjem malih motora tj s "viklerima" (nisu oni za kosu) je to da im se ne isplati to da rade - mnogo posla i nemogu adekvatno da kompenzuju tj naplate i zato neće to da rade, a žicu nerado prodaju il je debelo naplate.
@Yu-men
Ne odustaj od namere. Ne nerviraj se i kreni u potragu za žicom, ali se pomiri s činjenicom da žicu 0,53mm nećeš naći. Idi na alternativno rešenje <=> 0,5-0,55-0,6. "Okrugle" cifre prečnika žice ćeš lakše naći 0,5-0,6.
Pridržavaj se uputstva o razmotavanju (tibeteagle, miša2002) i one tabele.
U međuvremenu, dok ne nabaviš žicu, izreži od -recimo mediapana, model statora, što tačnije i uzmi par metara ribarskog konca ili još bolje, strunu za pecanje (ona "beži" na sve strane) i probaj da namotaš na model par segmenata što zategnutije i što pravilnije! Ako to uspešno uradiš u bilo kom pokušaju i ne p.p.zd.š, kreni sa premotavanjem. U suprotnom, ne rasturaj ono što nije neispravno.
Ako si "položio" (kod sebe samog) i ostao pri premotavanju (veruj mi - nije sveto pismo) i nisi uspeo da nabaviš tih desetak metara žice, žicu možeš naći na nekom, starom ili novom, transformatoru - recimo mrežni trafo od 200W...

NE MOGU DA VERUJEM DA NIKO NEMA DA PONUDI 10m ŽICE 0,5 ILI 0,6mm !

miša2002:

--- Quote from: firebird on March 06, 2011, 10:02:45 PM ---  Tacno je da se struja vise prostire povrsinom provodnika ali to vazi za "visokofrekventne" struje dok se "niskofrekventne" prostiru celim presekom provodnika,tako su bar mene ucili u skoli pre jedno 20 godina,ne znam dal se to sad promenilo  mmmm
  Poenta kod premotavanja BL motora ti je sledeca "deblja zica->manji br namotaja= veci kv i motor vuce vise struje,tanja zica-> veci br. namotaja=manji kv i motor vuce manje struje.
  Ja sam se igrao sa premotavanjem motorica od cd roma al zbog nedostatka zice razlicitih precnika nisam imao neke ozbiljnije rezultate.
Skoro je djgorandj dao oglas za kupovinu izgorelih BL motora,pa pretpostavljam da hoce da ih premotava,mozda da se obratis njemu oko ovog motanja.

--- End quote ---

Obnovi gradivo!

mtesa:
Imam zice 0,4 0,5 i 0,6
mogu da nabavim sve ali sam u Bosni, pa ...

firebird:
   Izvini YUmen što ti kvarim topic ali evo jednog dijagrama skin efekta (dat je primer provodnika poluprečnika 2mm).Debljinu nosećeg sloja struje u provodniku određuje frekvencija i ta funkcija je probližno eksponencijalna.Kao što se vidi pri nižim frekvencijama ispod 1khz može se smatrati da se struja kreće kroz ceo presek provodnika. 1khz = 60.000 o/min.Motor koji ti hoćeš da premotaš ima kv1.200 i na naponu 11.1v  daje 13.320 o/min ili u prevodu radi na 222 Hz(dobra vest: ne moraš da tražiš šuplju žicu za motanje  ;) ).
VF opseg je preko 40kHz i već spada u radio talasni opseg.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version