ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Premotavanje-viklovanje elektromotora

<< < (2/9) > >>

Yu-men:
 ;namig

--- Quote from: Dejan Dobricki on March 06, 2011, 03:19:06 AM ---os da je jednoslojna i dvoslojan mislim lakirana?

--- End quote ---

Koju treba da jurim za motorice, jednoslojnu ili dvoslojnu ?

poz.

Dejan Dobricki:
sutra pitam kolegu on tako malo kod kuce premotava motore pa cu ga pitati koja je za sta, mislim da igra temperatura ulogu koju da koristis

adam:
dvoslojnu uzimaj, , sve u svemu prvo zapali lak upaljacem na zici ocisti ga malo , pa sa mikrometrom izmeri debljinu zice , po meni potrazi nekog vinklera pa trazi malo zice jer nema potrebe kupovati ,kolicina koja ti treba je minimalna,poz

tibeteagle:
Yumen, šta očekuješ od premotavanja? mmmm
Da li ti je motor pregoreo ili želiš druge performanse da daš motoru ili, kako si reka, čisto da se motaš oko motora a ne oko devojaka?  lol

I ja imam jeda CF 2822 sa 1200kv. Ne planiram da ga premotam. Pogledao sam namotaje i motano je 6 tankih žila od jednom. Njihov zbirni presek predstavlja ukupan presek meren u [mm2]. Površina preseka žice je prečnik žice na kvadrat puta 3.14 pa sve to podeljeno sa 4, ali ovo smo već i pre svi znali.  ;namig Možeš da meriš i sa digitalnim šublerom, jer meri sa 0.01mm preciznošću i ne košta više od 1000.- dinara kod kineza na pijacama. Evo jedan kalkulator da se ne mučiš: http://www.sengpielaudio.com/calculator-cross-section.htm

Neki premotavaju sa jednom žilom istog preseka kao fabrički zbirni, a neki malo dodaju ili oduzimaju. Razlika u debljini žice može da znatno promeni karakteristike motora. Sa tim menjaš unutrašnji- i induktivni otpor u kalemovima, koji utiče i na Kv vrednost motora. Može se ići na deblju žicu ali bi bilo dobro da vidiš u kom pravci će se karakteristike menjati. U ovome mnogo pomaže www.powercroco.de ali je teorija možda preteška na jedan zalogaj za većinu nas, koji još nismo (s)motali motore  mmmm
Znači pre nego što kreneš u lov na lakiranu bakarnu žicu, izmeri, izračunaj i odluči koju debljinu da nabaviš i koliko.
Kada skidaš žicu sa statora, odmotavaj i broj koliko je krugova motano fabrički. Gledaj i redosled motanja što je isto jako važno.

miša2002:
@tibeteagle
Molim te ne shvataj moje postove kao atak na tebe i tvoje znanje ili neznanje...

Ako je motor motan, recimo, sa pet žica prečnika R, adekvatna jedna žica tj njen prečnik je mnogo veći od računice koju si prezentirao. Određivanje na osnovu površine preseka se primenjuje samo za jednožični okrugli kabl...
Za struju je bitan obim žice, a ne prečnik ili površina preseka!
Znači sabere se obim tih žica i iz toga izračuna potreban, adekvatan presek jedne žice. Ova relacija se odnosi na n žica međusobno izolovanih!
Dotični motor, o kome je tema topika, je motan sa n tanjih žica iz više razloga; lakše je namotati tanju žicu i povećano je hlađenje iste a i zauzima manje mesta od jedne, adekvatne "debljine", o ostalim razlozima, takvog motanja, ne bih, jer to nije tema topika.
Ako je motano sa n žica, premotavanje se vrši sa svih n žica istovremeno! Pri čemu obratiti pažnju i obavezno zapisati-nacrtati:
--- Quote from: tibeteagle on March 06, 2011, 02:03:51 PM ---...
Kada skidaš žicu sa statora, odmotavaj i broj koliko je krugova motano fabrički. Gledaj i redosled motanja što je isto jako važno.
...

--- End quote ---

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version