Odmah posle pisanja na forumu, kupio sam Enhelovu modelarsku testeru, sada već mogu reći da sam sa njom dosta radio, mada kada treba češće rupe vaditi u materijalu, petljancija je namestiti testericu. Uglavnom te operacije brže uradim ručno. Nezamenljiva je za duge rezove gde je prosečan modelarski ram beskoristan. Pogotovo kada namestite testericu poprečno u odnosu na radnu ploču.
Koristim testerice obe vrste, sa štiftom i pljosnate. Za pljosnate koristim dodatak i upotrebljavam testerice ipak malo deblje nego za klasičan ram.
Testerica sa štiftom ima u solidnoj ponudi u Wobihausu u Bulevaru u Bgd. Ja sam uglavnom kupovao one sa 25 zuba po colu dužine. To su im ujedno i najfinije. Problem je samo što platiš celu testericu, a ona seče samo ono malo debljine materijala i brzo se istupi. Tada nastaje problem održati ravan rez. Rešenje je druga testerica.
Zategnutost testerice je presudno za kvalitetan rez, nažalost tu pravog saveta nema, nego eksperiment i praksa.
Sama testera malo vibrira, ali ako je pričvrstite kroz one njene gumene noge, taj problem prestaje.
Sve u svamu jedne korisna ne mnogo skupa alatka koju bi po meni savaki ozbiljniji modelar trebao da ima.
Na slici je komlet od tri testerice Nemačkog proizvođača Gude. Dužina im je standardna i odgovara za sve testere koje se nalaze na našem tržištu.