Nerazumem primedbu?
Rekao sam doslovno:..." do velicine svecice"...!
U cemu je problem?
Ali kad sam vec reagovao, da malo prozborim i o pitanju snage.
Dejane, ne volim da pricam o stvarima koja nemaju veze sa vazduhoplovnim modelarstvom, ali ako drugi sebi daju za pravo da to rade i isticu svoja "sampionska dostignuca" sa vrhunskim tehnoloskim dostignucima, onda cu i ja da to iskoristim, pa evo ga: ja sam prva generacija od nas nekolicine zaludjenika, jugoslovenskog motorciklizma, koja je friziranjem Tomos-ovog "Kolibrija" i mog NSU "Cavalina", bez dodatnih prelivnih i "buster" kanala, sa neznatnim izmena na (trokanalnom!) dijagramu razvodnog sistema, uz pomoc povratnog rezonantnog sistema (citaj "trube"), ucestvovala na trkama za Svetski Sampionat,a jedan od nas, da ne navodim imena, nebitna su sada, postao sa jednim od tih motora, svetski prvak! Iza nas su ostali mnogi japanski, spanski ,italijanski i dr. fabricki timovi!
Sta sam hteo da kazem; mi smo od onog 50-to kubicnog, jednog konja ispod nas i onoga iznad na sicu uspeli da napravimo veoma vredne "zujalice"koje su tezinu od 110-tak ili vise kila "terale" preko 100 km/h!
Koliko to snagu i konja imaju ti 25-50 ccm motori, od jednog dobro sredjenog, recimo ruskog MDS-a (ne mora Webra ili Rossi) od 10 ccm. Ko moze neka uzme pecarosku vagu,fiksira jedan kraj za tlo a drugi za neku vrstu tricikla (pisao sam ja o tome u starom "Modelaru"), naravno sa nosacem motora i plocom za postavljanje tegova, pa u merenja! Hoce li svi , ili koji, onako muski da "povuce, recimo 5 - 10 i 15 kg. tezine, da reaguje na nagle promene gasa.
Ne govorim ovo napamet, skoro sam imao priliku da prisustvujem testiranju MVVS 15 ccm i dva motora od 25 i 50 ccm, na modelu Big Boy, (ceo trup i dosta delova centroplana dvodelnog krila su od spera 2 mm.),sveukupne tezine 8 kg. Sa MVVS-om (glouplag) nije bio bas cigra, ali je mogao da odleti sve, sa 25-ticom (benzinac) je bilo smesno gledati ga, da bi 50-tica malo ublazila poraz benzinaca, ali ne tako bas impresivno.Motori nisu bili kinezi, ne navodim marke da ne umanjim ponos njihovim vlasnicima.
Ili recimo od neuglednog ficice, tamo nekih 60-tih godina , opet u kucnoj radinosti, stvorili cudo "nacionale", sa kojim smo, sa 650-tak kubicica stajali rame uz rame sa Abartom 850 ccm u trkama "turistickih automobila" (bukvalan prevod!), sada je to DTM, recimo.Da nastavim sa neskromnoscu, neki od nas iza sebe, ovde u Beogradu ostavili i jednog Nikija Laudu!
Ove podatke nije tesko proveriti
Dakle da rezimiram; nema motora od koga ne moze da se napravi pravo malo "cudoviste"! Majnard Hil, vec spomenut oko preletanja Atlantika, sa "doteranim" motorom od 10 ccm (FAI max.dozvoljeni limit onovremeno!) sa modelom skoro standardne velicine jednog akrobate, postavio svetski rekord od preko 350 km/h.
Ne treba ici tako daleko, cuda od samo 3.5 ccm pravi i nas kolega, stari modelar, Paki- Pavle Pazin!
I da izvucem iz ove svoje vec istrosene memorije, jednu recenicu iz intervjua za "Das Motorwellt", Velikog Honde, jos tamo 60-tih godina na pitanje novinara o prelasku na nove tehnologije "...dragi moj gospodine, pa mi nismo ni od ovih sadasnjih motora iskoristili vise od 20-tak posto efikasnosti..." A nekoliko japanskih 50-tica, u to vreme vec je imala preko 10 KS!
Tog intervjua sam se setio nekoliko godina kasnije, vozeci u klasi 125 ccm, Bultako, Dukati i Hondu; i evo sada; što ne poraditi nesto oko motora i dati savet u tom pravcu? Koji stepencic ranijeg izduva uz njegov malo veci presek, recimo ,uz adekvatan izduvni sistem, ne prigusivac buke, nego "hranitelj" motora vracanjem viska goriva iz njega povratnim talasom pritiska.