ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
TowerPro BM2408-21T combo
n3mke:
cini mi se 2100 dinara... :)
leonardofibonacci:
Evo, kupio sam combo i ,kako sam naveo, dobar je. Nemke, cik da vidim, kako ces spojiti ESC sa baterijom i motorom, bez produzavanja vodova ;). No, Kada je motor pri punoj snazi, uticu ogromne ziroskopske sile na nj. (sto sam i pretpostavio, zato i volim inrunner vise). Znam da su lovci I svetskog rata imali ogroman problem sa ziroskopskim silama, zbog rotacionog motora. Moje pitanje je, kako se to odrazava na kontrolu i upravljivost modela, pogotovo, kada je veci motor?
Lazo:
Ziroskopske sile motora i elise su prema ostalim gabaritima i silama koje se javljaju na krilnim i repnim povrsinama modela, u takvom odnosu, da ih neces ni primeteiti u letu.
Pozdrav
zgrujic:
--- Quote from: leonardofibonacci on September 18, 2008, 08:28:59 PM ---No, Kada je motor pri punoj snazi, uticu ogromne ziroskopske sile na nj. (sto sam i pretpostavio, zato i volim inrunner vise). Znam da su lovci I svetskog rata imali ogroman problem sa ziroskopskim silama, zbog rotacionog motora. Moje pitanje je, kako se to odrazava na kontrolu i upravljivost modela, pogotovo, kada je veci motor?
--- End quote ---
Vidis, nisam nikad razmisljao o tome, a letim onaj moj motor (par postova iznad), koji je veci od tvog, vec godinu dana i nisam primetio da se tu nesto desava. Cesto radim luping pod punim gasom i postizem tako uske petlje koje sigurno ne bi bilo moguce napraviti da se ziroskopske sile znacajnije opiru. U svakom slucaju preovladjujuci doprinos efektu ziroskopskih sila verovatno potice od propelera, a to ne mozes da smanjis.
Sad kad si me ovako potakao na razmisljanje pocinjem da mislim da je ovaj efekat u stvari dobar jer ce pomoci modelu da bolje drzi pravac kad nije najbolje natrimovan.
U celoj prici najgora je centrifugalna sila. Ako propeler nije najbolje izbalansiran ili montiran imaces problema sa ozbiljnim vibracijama koje mogu da rastresu model. Preporucujem da tom motoru skratis osovinu i propeler montiras sto blize (proverena preporuka od Laze) telu motora.
leonardofibonacci:
U potpunosti ste u pravu, sto se tice osovine, stavise, ona je, vec, blago, bila kriva pri, vrhu, kada sam ga kupio.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version