RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
vakumirka-vakumiranje
soprano:
Pozdrav svim clanovima foruma,evo prilike da pretstavim moju novu vakumirku i vakumiranje sa istom.Ovo bi trebalo da bude naj jednostavnije resenje za vakumiranje a isto ako je postrebno malo vremena da se ista napravi.
Vakumiranje sam u experimentalnoj fazi odradio iz prve tako da sam odusevljen rezultatima koje sam dobio.
Za materijal sam koristio medijapan debljine 10mm.Dimenzije ramova: veci ram 430x300mm;manji ram 400x300mm.
Postoje ove dve domenzije iz razloga sto veci ram ide u donjoj zoni a manji ide preko njega i na taj nacin ulaze lepo u rernu i ne zadiru u ispupcenje koje se nalazi u sporetu.U slucaju da su ramovi istih dimenzija nebi mogli da se ubace u sporet.
Ovako izgledaju ramovi a u sredini je folija koja se zagreva....
E sad stupa ono glavno zbog cega mislim da sam jedinstven za sada.
Do sada smo slusali kako je potrebno napraviti kutiju i u njoj vakumirati,to nesto izgleda ovako....
Ja sam pokusao da vakumiranje olaksam na sto bolji nacin i to sad izgleda ovako....
Upitanju je obicna radna povrsina dimenzije 500x600mm od medijapana.Na sredini je izbusena rupa za usisivac i kalup ode odmah preko te rupe....
Na prethodnoj slici vidimo nosace sa distancerima,kako se kalup ne bi pomerao prilikom vakumiranja.Ja sam kao vodjice koristio drvca od raznjica a kao otstojnike sam koristio natice M6....
Ovi beli (L) profili sluce kao vodjenje da se ramovi spuste pravo na kalup i tako izbebagavamo mogucnost da se zagrejana plastika na startu manrdzga.
Na radnoj povrsini nema razloga stavljati diht gumu i ostale stvercice jer je u ovom slucaju sve ravno i sve lepo naleze tako da se vakumiranje sada radi sa velikim zadovoljstvom....
Kao sto sam vec rekao usisivac ide odmah ispod kalupa.....
ovako izleda sve spremno za vakumiranje.....
Zagrejanu foliju lepo spustiti na kalup i onda ukljuciti usisivac i evo rezultata.....
drjack:
Odlicno, Vakum-kutija se meni pokazala dobra za relativno malo zaobljene povrsine kao sto su kabine, ali za kapotaze
ili bilo koje komade gde je osnova kalupa relativno male povrsine u odnosu na visinu tj malo vise komade ovo je pravo resenje.
Vidim da je i bela i siva folija odlicno odradila posao. :)aplauz
SABURO:
Svaka cast, jako lepo resenje..mnogima ce posluziti.
IVAN3D:
vakuum ako ne gresim..... mmmm
4e
Nenad Miklusev:
Sve super, sve jasno, samo jedno pitanje.
Stirenska folija-gde ima da se kupi?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version