Author Topic: Meister Scale P 47  (Read 150158 times)

Offline mirce

• Hero Member
Re: Meister Scale P 47
« Reply #210 on: May 17, 2012, 02:59:50 AM »
Naše malo modelarsko udruženje "RC Pilot", dogodine će "iznedriti" tri vrhunska warbirda, Gaborovu Stuku, Draganovog Zeroa i Meisterovog P 47...
Al, će biti modela... Kad na to dodamo postojeće, Golubova dva Zero-a, Gaborov Thunderbolt, Hellcat, Panther, čika Duletova dva Hellcat-a, možemo se pohvaliti lepom i kvalitetnom kolekcijom warbird modela...

No, da bi imali šta da pokažemo, mora da se radi, a u Kombinatu je danas bilo vredno...

Pre nastavka postavljanja nitni na donju stranu krila, morao sam malo da promenim i da pravim nešto drugo.

Ranije sam odradio klapne na kapotažu. Napravio sam ih da mogu da se otveraju i zatvaraju, ali nisam bio zadovoljan kako je sve "funkconanisalo". Naime, klapne su stalno imale mali "luft" i to nikako nisam mogao da rešim.
Pre puta sam sve ostavio po strani i rešio da vidim kako su to odradili modelari na Meisterovim modelima na Top Gun-u. Na moje razočarenje, njihove klapne su imali i više lufta od mojih...

Pošto model koji pravim ipak nije takmičarski i posle iskustva sa Hellcatom, gde sam "pomerajuće" klapne pokazao svojim drugarima i od tada ih stalno držim u otvorenom položaju, rešio sam da na P 47, napravim sve nanovo i da klapne fiksiram.

Postojeće klapne su napravljene od klapni koje su bile izlivene sa kapotažom, i koje su dosta debele i imaju veliki razmak...

Stoga sam rešio da napravim nove, od aluminijumskog lima i da ih fiksiram u otvorenom položaju...

Knige pokazuju kako je to bilo na pravom Thunderboltu...

... a na modelu to izgleda ovako...

...a otvor je dovoljno velik za dobro hladjenje...

Kasnije ću dodati još jedan limčić, kojim ću povezati dve klapne, dodatno ih ukrutuiti i doboti i bolji vizuelni izgled. 

Za sada sam sve klapne skinuo i obezežio gde koja stoji...

Radio sam i na dummy motoru. Da bi mogao da se navuče na MVVS morao sam da napravim dva žljeba...

Napravljen je i pokretni deo vertikalca...

...dodati su neki sitni detalji...

Sutra, tj. danas, nastavak radova...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: May 17, 2012, 03:06:24 AM by mirce »

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #211 on: May 24, 2012, 12:14:10 PM »
Evo rešenje za nošenje modela...

Offline gaxx

• Pocetnik
  • *
« Reply #212 on: May 24, 2012, 12:18:05 PM »
To ce tebi uskoro trebati! :big smile

Offline Veljko.N

• Pocetnik
  • *
« Reply #213 on: May 24, 2012, 01:40:09 PM »
A ni ti nisi daleko  :hehe

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #214 on: May 24, 2012, 08:08:59 PM »
Uz ovakvu prikolicu potrebna je i žena poput ove gospodje... Obratite pažnju šta radi...

http://www.rcuniverse.com/forum/m_11032246/mpage_1/key_/tm.htm

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #215 on: May 24, 2012, 11:14:21 PM »
Večeras sam konačno završio radove na krilu. Uf, baš sam se smorio, posao je prilično dosadan, ali je površina krila mnogo dobra.
Sa crteža koje sam koristio preneo sam svaki, ali doslovno svaki red nitni, svaki detalj koji je bio prikazan...

Sve će to još bolje izgledati kad se ofarba i kad dodje vedering. Tada će svaka nitna postati mali kružić kao što su prave nitne i izgledale...

Evo i malo slika...

Malo u krupnijem planu...

Radovi se nastavljaju poslovima oko dummy motora i postavljanjem MVVS-a na trup.
Moram malo da se odmorim od ovih tačkica...

Pozdrav

Mirče

Offline disljenko

• Full Member
« Reply #216 on: May 24, 2012, 11:41:33 PM »
Auuu verujem da si utrnuo dok si zavrsio ovo krilo....ali mnogo dobro izgleda i svaka ti cast !!!

Offline gaxx

• Pocetnik
  • *
« Reply #217 on: May 25, 2012, 07:55:08 AM »
Jako lepo izgleda, meni je ovo puno lepše nego utiskivanje sa lemilicom...još kad se ofarba, mogu da zamislim kako
će onda tek da izgleda...svaka čast!

Offline nedbojsa

• Sr. Member
« Reply #218 on: May 25, 2012, 08:55:26 AM »
Of izgleda odlično jedino što mi pada u oko je da su svi nekao "šrafovi" postavljeni u istoj osi i to mi nekako kvari savršenu sliku.
Možda je lakše još dok je u pripremi na kompu zarotirati nasumično pojedine šrafove oko ose za +- par stepeni što bi kasnije svakako sa druge strane dovelo do realnijeg izgleda barem po meni. Mislim da nema šanse da se npr. 6 šrafova zavije u stepen isto.
Antiprotivna teoraija letenja: "Postoje neke preporuke i pravila o tome kako leteti; 1-Kako treba leteti i 2-Kako ne treba leteti znači, ako letim po pravilu 2, i to odlično, znači "letim antiprotivno" ili ti protivprotivnog, zapravo "kontra odnaopačke"."

Offline Lazo

• Hero Member
  • Za pametnog čoveka i komarac je muzika.
« Reply #219 on: May 25, 2012, 09:09:56 AM »
Auuuuu bre Nebojša! Ovo ti nije trebalo  :sljus! I ja sam to primetio  mmmm, ali nisam smeo da mu kažem  ;namig... Znajući Mirčeta, sad će sve da ih skida i ponovo lepi!!!

(pijemo)
Smrt fašizmu - Sloboda na aerodromu!

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #220 on: May 25, 2012, 10:02:41 AM »
Ne mogu da verujem da to ne znate...
Platio sam školu sa šrafovima na prvom Hellcatu, kad sam šrafove lepio tako kako vi kažete. Onda mi se na RCU javio jedan čovek, koji je napisao da to nije dobro, jer su šrafovi bili u jednoj liniji, pošto su tako mehaničari lako, vizuelnom inspekcijom, mogli videti kad je neki olabavljem - nije u liniji...

Od tada ih lepim tako, ali ako vi insistirate, ću ih promenim...  ;namig

Pozdrav

Mirče 

Offline Schwab

• Full Member
« Last Edit: May 25, 2012, 10:23:29 AM by Schwab »
For the first time I was flying by Jet propulsion!No engine vibrations.No torque and no lashing sound of the engine propeller.Accompanied by a whistling sound, my jet shot through the air. Later when asked what it felt like, I said, "It was as though angels were pushing". 'Adolf Galland-ME262 ace'

Offline mirce

• Hero Member
« Reply #222 on: May 25, 2012, 11:36:08 AM »
Hvala na lepim komentarima...

Verovatno nije baš svaka bila "pod konac" ali se vodilo računa da budu ravne...

Može biti da to i nisu baš šrafovi, nego neke vrste kopči...
Mislim da se na engleskom to zove "duz festner" ili tako nekako...

Pozdrav

Mirče
« Last Edit: May 25, 2012, 11:46:04 AM by mirce »

Offline misha

• Hero Member
« Reply #223 on: May 25, 2012, 10:52:30 PM »
pravi ili krivi srafovi :sljus, ali izgleda fenomenalno (:sok:).

Offline drjack

• Hero Member
« Reply #224 on: May 25, 2012, 11:51:45 PM »
Momci ne zaboravite da su ti srafovi oko 2mm precnika. Za nas u cetrdesetim bez lupe, izgledaju kao tackice, okretao ih Mirce ili ne.... Svaka cast na ulozenom trudu  1ee