Na gornji deo trupa su postavljene sve letvice. Strogo sam vodio računa da imaju lep "pravac" kako se ne bi posle plankiranja javili "stomaci" ili udubljenja na trupu.
Dodao sam još par extra letvica, jer sam video da plank na nekim mestima neće imati na šta da se nasloni...
Prednji deo trupa, na pravom P-47, je imao radijus. Meister Scale je to isto napravio, ali je nešto "proredio" rebra. Stoga sam sa svake strane dodao još po dva rebra, koja povezuju fire wall i rebro br. 2.
Sem toga, uz rebro br. 2 sam dolepio još par umetaka od balze da bi plankovi imali veću površinu naleganja...
Plan je da se u naredna dva dana završi plankiranje gornjeg dela trupa.
Postavljeni su predzadnji plankovi sa gornje strane...
Vidite kako oblici plankova daju smer za horizontalni i vertikalni stabilizator...
Dok se suši lepak na plankovima trupa, započeti su radovi na krilima.
Kao što vidite, krila su ogromna, ali veoma jednostavna za pravljenje. Daska na kojoj radim samo je par centimetara šira od dubine uške (60 cm!!!)...
U samom startu sam napravio izmenu zamenivši sve ramenjače od balze (!!!), sa čamovim ramenjačama... Da, dobro ste pročitali, sve ramenjače i sva ojačanja su na krilima napravljena od balze...
Činjenica je da Thunderbolt ove firme tako leti, ali ne znam, meni je to malo slabo...
Sve u svemu, u Subotičkom aero klubu, kod Kosoruš Šandora, naručio sam ramenjače po dimenzijama datim na planovima za krila.
Dimenzije su mi veoma bitne, jer bajonet (koji je od drveta) mora da dodje pasent izmenju glavne gornje i donje ramenjače. Pošto se one potom izmedju rebara zatvaraju u kutije, sve mora bit savršeno tačno jer će u protivnom leva i desna polovina krila imati "lufta"...
Adam mi je pre jedno dve nedelje, kad je bio u "poseti" Kombinatu, rekao da se Šanjika bavi sečenjem čamovih letvca, balze, letvica od bukovine, javora...
Par dana posle razgovora sa njim, Post Expresom stigle sve letvice neophodne za rad na krilu.
Letvice su besprekorno isečene, tačno na meru i u uklapaju se savršeno u žljebove na profilima krila. Šanjika je "položio" sve ispite... Hvala Šandore...
Prva stvar na krilima je da se naprave ramenjače. Thunderbolt ih ima dve...
...prednju iz jednog komada, koja će se naknadno seći sa donje strane krila da bi tu ulazio točak i zadnju, napravljenu iz dva dela.
Deo do sredine krila je veći i izmedju njega se nalazi bajonet. U tu letvicu, urezije se žljeb (preklop) za manju ramenjaču koja ide u produžetku, do kraja uške..
Prvo se te dve ramenjače moraju ulepiti, a potom odseći na apsolutno tačnu meru prema planu...
Kao i kod Zirolijevih modela, ramenjače sam jednostavno prikucao za radnu ploču. Toliko su debele da nema tih čioda koje to mogu probiti. Pošto je bitno da se ništa ne pomera, par malih eksera rešava fiksiranje...
Sad je došlo na red, "kom carstvu" se opredeliti, da li praviti krilo iz jednog ili dva dela.
Obe koncepcije imaju i prednosti i mane, jednodelno krilo je jače, zalepljen je "stomak", deo koji prati formu trupa sa donje strane, ali pošto je ogromno, problem je za transport.
Gledao sam i čini mi se da može da stane u auto (u prikolicu ne može ni u jednoj varijanti) ako malo oborim naslon suvozačkog sedišta i gurnem ga od mesta gde suvozač drži noge, do vrata od gepeka... To još treba proveriti, kad krilo bude gotovo i ako to tako može, praviću ga tako...
Ako ne, onda krilo iz dva dela...
U svakom slučaju, rešio sam radi lakše izrade, da u jednu polovinu odmah zalepim bajonet.
Rebra su savršeno isečena i uz minimalna doterivanja žljebova, veoma brzo su postavljena na ramenjače. Za sva lepljenja sam koristio beli lepak...
Profil rebara je ravan sa donje strane...
Rebra br. 5 i 7 se moraju ojačadi sa polurebrima, jer ona nose ploču od stajnog trapa....
Ojačao sam i prvo rebro, jer ono nosi konstrukciju za fiksiranje prednje strane krila...
Kišno vreme "ubilo se" za modelarenje... Iznenadio sam se koliko sam odradio za samo dve nedelje. ovim tempom Thunderbolt će stvarno biti, kako Miša reče, gotov do proleća...
Pozrav
Mirče