RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

BF109F Scratchbuilt

<< < (11/13) > >>

mikula:

saxpg:
Bratee, veliki  (res)

apaskalmmx:
Brvao Mikula  :)aplauz

Spiner je fantastichan.

Bash mi je drago da je model i letnu stanje.

Oko problem, evo shto ja bi uradio.

CG malo napred, navuci trimer da bi dobio horzonatalni let. (model biche postabilen i malo spori)
Namalio bi hoda na eleronima za pochetok. Zashto ?? ... na kritichni napadni ugao eleroni rade obratno. Primer - model e vo desni nagib i naravno mi komandamo levo komandu, eleron na desno krilo ide na dole a so to smanjava brzina na krila, raste otpot i raste uzgon i krilo ide na gore. Do tu se slazhime svi, no ovo na kritichni napadni ugao ide obratno. Kad mi komandamo levo komandu, desni eleron ide dole i smanjava brzina na krilo a model ima mala brzina i u toj sluchaj na toa krilo dolaze slom na uzgon i model pada i desno. Mi smo komandale da toj nagib ispravimo a model pada bash i toj pravac. Ova e toliku brzo shto mislim da niko ne mogu da vrati model nazad se dok ne model dobie dovolno brzina.

stall lako pretvara u spiralno poniranje
Model ide u kovit, mora neko da ga izvuci. Prvo stop na vrtenje na model pa ondak navuci palica prema sebi. Opet ista pricha komandi su obratni, ako u spin pochnesh da vuchesh palicu ondak idesh u vechi spin. Ako imash trener sistem i iskusni pilot probaj ova na dupli komandi ili naravno simulator.

Pozdrav
Paskal

mikula:
Hvala na sugestijama Paskal.

Avionče trenutno nije u letnom stanju. Nisam izlagao hronološki, fotke su od pre tri nedelje, pre poslednjeg udesa.
Nije mi ovo prvo susretanje sa spinom, ni u stvarnom ni u virtuelnom letenju. Postupak izvlačenja sam upoznao i navežbao kroz igranje sa Iljušinom.
Takođe ne mogu da se vadim na iznenađenje... hajde možda prvi put. Posle nekih dvadesetak letova sa ovim modelom, mogu da zaključim da se ovde neću izvući sa par sati vežbe na simulatoru. Hirurgija je neizbežna. Model ima ugrađenih nedostataka koje ja još uvek ne umem da prepoznam. Napravio sam ga bez nacrta, na onovu 3 view crteža. Neki kiks se provukao. Možda prevelik diferencijal (+18mm / -9mm na eleronima).
Namera mi je da napravim novi trup, sa par izmena. Ako postignem da teže pada u spin a lakše se izvlači - to je pobeda, ako ne ... inače je poenta u igranju ;namig.

Veliki pozdrav.

saxpg:
Prevelik otklon na eleronima moze da bude uzrok upravo one price koju je napisao Paskal. Kada su otkloni preveliki desava se slom uzgona pri manjim brzinama.  Takodje dihedral na glavnom krilu dosta doprinosi stabilnosti, ali isto tako izaziva neupravljivost modela u odredjenim polozajima i brzinama. Ostaje ti samo da probas svaku varijantu sa otklonima i CG, cisto sumnjam da greska u izradi moze biti tolika. Kako god bilo, model izgleda fantasticno, steta sto nema neki detaljan video.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version