Ovo pitanje sam nazvao ovako cudno, u nadi da ce nekog zainteresovati da mi odgovori
Kako se prave od stiropora komplikovaniji oblici, poput trupa za neku Cessna-u, Spitfire-a ili neki drugi model koji je verna kopija original aviona. Retko koji avion ima "kockasti" trup koji lako moze da se napravi pomocu "masina" za secenje stiropor(dur)a na zagrejanu zicu.
Cak mi se cini da bi i CNC masinama bilo komplikovano secenje tako slozenih profila (koji se realno u svakom koraku menjaju koordinate i po sve tri ose odjednom) - tacnije receno neisplativo.
Meni se cini da "mora" postojati neki nacin da se stiropor(dur) istopi i ulije u kalup. Jedino sto nigde ne nadjoh ni pomen od ove ideje.
Nedavno videh na YouTube kako je neki tip zagrejao stiropor (toplom vodom) i uglavio ga u kalup, cime je dobio (ajd da kazem) samo oplatu trupa. Medjutim, kada gledam trup svoje Cessne, vidim da i unutar trupa imaju neki geometrijski oblici koji mi izbacuju sve moguce odgovore na pitanje "kako ih napravise" - osim da su nekako izlili stiropor u modlu
Pozdrav Pera !