Hvala za info
. Uloga razređenog epoksida ovde je uglavnom estetske prirode, da sakrije tragove šmirglanja.
Za pogon sam po prvi put koristio vodom hlađeni inrunner
http://www.leaderhobby.com/product.asp?ID=9394001100022 i za sada sam vrlo zadovoljan. Raster rupa za montažu je standardan, navoj M3. Sam motor nema vibracije, vodeno hlađenje zaista funkcioniše i pri strujama reda 50A. Hajde da ne bude sve baš sjajno... napojne žice su ipak trebali od finožilne licne sa silikonskom izolacijom, kao što su i priključci za creva mogli biti malo robusniji.
Za montažu motora napravio sam metalni nosač od "belog" lima. Između nosača i kobilice broda ulepljen je drveni klin tako da su ose motora i kardana "upucane".
na gornjoj slici vidi se da je i unutrašnjost korita, tačnije samo dno, premazano poliesterom.
Motor je spojen sa kardanom komadom debelozidnog silikonskog creva.
Ta crna štrafta što bode oči sa beline podloge je mast isprskana iz cevi kroz koju prolazi kardan.
Da se zadržim malo na ovom detalju... iako transmisija sa motora na elisu dobro funkcioniše, ima više vibracija nego što bih ja voleo.
Kardan je od 4mm mesingane žice, dužine 300mm sa narezanih 25mm M4 na oba kraja. Cev kroz koju prolazi je 250mm Al cev spolja fi8mm iznutra fi6. Napravio sam mesingane klizne čaure dužine 8mm i utisnuo ih sa oba kraja cevi. Između kardana i čaurica gotovo da nema lufta, kao ni otpora pri rotiranju kardana. Nažalost nisam uspeo da napravim idealno prav kardan (što se vidi kad ga zakotrljam po staklenom stolu). Rezultat svega toga je da imam vibracije pri većim brzinama, naročito kad je prenos neopterećen tj kad je van vode.
Čaure sam premazao epoksidom pre utiskivanja u cev, tako da se sad ne usuđujem da probam da izvadim jednu i da utisnem još jednu ili čak dve čaurice dublje unutar cevi.