Sad mi je jasno zašto sam pre dvadeset i kusur godina rekao da nikad više neću da presvlačim model platnom. Em što je pipavo, em što se platno nemože, a i nesme previše zatezati tj "tegliti", em što se svaka "prčka" od lepka, trajno "uflekuje", em što... Ma ovo je sigurno zadnji model, koji
dobrovoljno presvlačim platnom...
Malo o tehnici presvlačenja, naravno onako kako ja to radim, zapravo, kako sam radio.
Sam materijal je izrađen od čisto prirodnog materijala, bez "trunke" sintetike. Nazivaju ga najfiniji "mercerizirani pamuk"!? Na prvi pogled, rekli bi da je od "svilenu bubu", a tako se i ponaša; gužva se na pogled, ostaje fleka i kad samo prođe pored vode, a da ne pričamo o lepku ili...
Da bi se iole moglo raditi s njim, mora prvo da se impregnira sa jedne strane. Impregnator se nesme nanositi isuviše redak i ide u jako tankom sloju, jednim potezom, slično sito štampi, s tim što ovde nema "povratnog" poteza... Posle sto kvadrata, to samo leti...
Pošto neverujem da će se još neko baktati ovim, neću dalje detaljisati kako i zašto, samo još par reči o sredstvu za impregnaciju, koje sam ja koristio. Komplet je od dve bočice, jedna od 250ccm i jedna od 100ccm. Nije dvokomponentni, u većoj je impregnator, a u manjoj razređivač. Impregnator je bele boje i gustine kao majonez-nešto gušći. Po nanošenju, materijal se, takoreći, ispegla i bude ko gumirano platno. Po nanošenju, oko pola sata je pogodan za presvlačenje. Može i duže, ali se smanjuje efekat "zatezanja" i eventualne deformacije, pri zatezanju, ostaju trajne !
Za lepljenje na drvene površine, najbolje se pokazao beli lepak, već dobro poznati petominutni "MOMENT Express". Lepak se nanosi samo na "konfiguracionim" linijama modela i zateže tek da ne bude nagužvano. Ako se "pretegne", doći će do neželjenih deformacija, pa čak i do loma letvica, pogotovo ako su od balze !
Presvlačenje termo-folijom je igra u odnosu na platno. Za isto vreme, da ne preteram, ali sigurno može bar pet, istih, modela da se uradi !
Još nešto, ova impregnacija ide samo sa unutrašnje strane...
No, da idemo dalje. Presvlačenje horizontalca:
Krive površine ne mogu da se urade "u cugu", a da se materijal ne nabora ko pozorišna zavesa
Komandna poluga visinca je već savijena i montirana, a takođe i komandna poluga rudera, što smo videli u prethodnim postovima.
Komandne poluge, kao i masu ostalih elemenata, sam mogao da uradim unapred, jer je projektom sve već unapred definisano, dimenzionisano, profilisano - oblikovano, pozicionirano...
Ako ste pažljivo pratili izradu ova dva modela, primetili ste da "LEGO" kockice nije teško složiti.
Ovo je prvi model
VERZIJA v01 , a odavde počinje ovaj model
http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,7388.msg48351.html#msg48351Pozdrav
Miša