Da nastavim tamo gde sam stao, u prošlom postu, a to je izrada prednjeg trapa.
Pošto je "tapaciranje" nosača gotovo, trapovi su prebačeni na uređaj za kontrolu simetrije trapova, po svim nagibima i rastojanjima...
S obzirom da je sve ručno pravljeno, bez upotrebe bilo koje mašine, osim ručne bušilice, i to baterijske, bonseka, el. aparata za varenje, par raznih turpija i digitalnog šublera, umal' da zaboravim, macolu od 1kg i manji čekić, sve je "selo" iz prve, osim centralnog osovinskog rastojanja - levi je bio kraći za 0,3 mm.
Prethodna provera uglova nagiba, nije pokazala nikakvu razliku, a s obzirom na ovu, minornu, grešku, trebalo je da bude razlike u vertikalnom uglu, ali je nije bilo!
"Odokativnom" metodom, nije se moglo ništa primetiti... Ova greška je totalno nebitna i nema nekog konkretnog uticaja na "zemaljsko" kretanje, ionako se kretanje po džombama, naših, travnatih pisti, može smatrati nekontrolisanim kretanjem, ali pošto sam elektroničar, a za njih važi da su pcjzle po defoltu (deseta milimetra mi je osnovna jedinica), nisam se smirio dok nisam pronašao u čemu je problem!? Da skratim "istraživanje", problem je napravila kuglica od elektrode i to na desnom točku...Elem, šajbnica od 0,3 mm je rešila "problem"!
Osovinu tj osovine za točkove, sam napravio od vođice glave starog, zaboravljenog, flopija 5 1/2". Prethodno sam komparatorom proverio da li je u osi, jer je flopi bio "zgužvan"... Presekao na pola i dobio dve osovine i to baš dužine koja mi je trebala, prečnika 4 mm. Uz pomoć bušilice i bonseka, prorezao sam, na svakoj, šlic za osigurač, a sa druge strane narezao M4 u dužini od 5 mm. Na njih sam navrnuo leptir matice i "pecnuo" za svaki slučaj. Potom sam otsekao po jedan krak od svake i turpijom im dao željeni oblik, bonsekom razrezao po sredini i probušio rupe od 2 mm. Sad sam "pustio" var s čela, dok se matica nije komplet usijala i potopio u ulje... Tako sam dobio osovinu sa vešanjem za amortizer, koju sam provukao kroz nosač i malo "varno". Nosač se vidi na slikama i njegovu izradu neću opisivati. Inače je od alatnog čelika fi 4 mm i fi 2,5 mm sa kovanim uškama fi 4 mm i fi 2,5 mm, malo pecnutim, da se ne raziđu...
Samo je ovaj deo, prikačen na dasku, za javnost !
Nadam se da će ostatak trapa biti gotov za vikend!?
Pozdrav
Miša