Oni koji su pravili modele, znaju da je završnica, jedna od "najgorih" stvari. Ne po težini, već po pravilnom izboru, konačnog izgleda i estetskog sadržaja, samog modela. Mnogi nedostatci pri izradi konstrukcije, mogu se sakriti ili još više istaći.Ona narodna "Konac delo krasi!", sad dolazi do punog izražaja.
Najveći protivnik u ovoj fazi, je nestrpljenje i neodlučnost u konačnom izboru, recimo, kolor šeme. U toj fazi se i ja, trenutno,nalazim već petnaestak dana. Doduše, ne zbog izbora, već zbog načina na koji to izvesti.
Ako ste pažljivije pratili ovaj topik, verovatno znate da sam odlučio da model presvučem platnom. Samom tom odlukom sam, sam sebi natovario gomilu problema, što tehničke prirode, što vremenske.
Prvi i najveći problem je pronaći pravo platno, kako po nameni, tako i po težini, a bogami, i po boji. Potraga je trajala par meseci . Ako pronađem platno, ili je preteško ili takve boje da bi moralo da se farba, ili... I tako sam se odlučio za kompromis, pronaći platno koje je male težine i potseća na pravo platno...
Da skratim malo priču, najzad sam uspeo da pronađem i platno i farbu iste kolorimetrije. Sad nastaje drugi problem - kako usmeriti platno da u globalu, bude ista nijansa, iz različitih uglova gledanja. Šta to znači? Znači da farbani delovi i platno budu isti, što je zbog strukture tkanja, nemoguće, ali bar iz većine uglova da se poklopi...
Zbog rešetkaste strukture modela, izvođenje detalja i natpisa, je nemoguće, sito štampom na samom modelu. Može se izvesti na platnu pre presvlačenja, ali problem tegljenja platna i pomaka po osama, bi uzrokovale deformacije štampanih delova, prilikom presvlačenja...
Na kraju krajeva, ne bi mi bilo prvi put, da sve to odradim ručno, što će i biti na kraju!..
U međuvremenu sam se baktao i sa finalnim izgledom i od mnoštva ideja i ideja i ideja, ovo mi se, trenutno, nekako najviše svidelo, što ne znači i da će biti i konačno...
Naše oznake i dalje počinju sa YU, ali mi se nekako SRB više "čini", a osim toga, koj će mi zabrani da pišem ...
Ili ovako, mada mi se ova "munja" ne sviđa ni u kom obliku!
? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
Pozdrav
Miša