ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Pregrevanje ESC-a
Danijel:
Ja mislim da visak ampera ne smeta motor koristi onoliko koliko mu treba a ecs se ne greje
jrlotpi:
To je tacno ,motor uzima koliko je gladan,ali ne treba preterivati tacno je proracunato koliko motor vuce u piku i prema tome uzmes sa 15% vise rezerve ESC
A ja kad sam gladan odem u mesaru pazarim 5kg cevapa ispecem 200g grama i odvalim se od klope.
Danijel:
Align BL Series
BL500L
Kv (rpm/V) 1600
Max Power (W) 800W
Max Amp (15sec) 45A
Max Efficiency 85%
Io (No load A)
Rm (Resistance)
Shaft Diameter 5mm
Gearbox N/A
Motor Diameter 36mm
Motor Length 61mm
Motor Weight 200g
Built in Fan Yes
Max Rpm 40,000
Poles 6
Case Finned
ESC Timing 5-18 deg
ESC Switching Freq. 16-22KHz
Ovaj motor trazi min 60a a max 70a
sto znaci da kada se stavi ecs od 60a on ce se grejati vise kada se stavi od 70 ili 75a manje ce se grejati
Ovo je statistika za align motor i ecs
Ako se stavi turnygy 85A i align isti motor taj ce se esc usijavati da ne mozes da ga dotaknes
ja sam to probao a JRlotpi ti objasni zato kada sa align od 60A se zagreva jako malo a ovaj od 85A se usijava a ima 25A vise nego Align
Po meni treba staviti min 100 ili 120a turnygy da bi to radilo kako treba
Ovo je samo moje misljenje nisam rekao bukvalno da treba staviti duplu amperazu ako je u pitanju turnygy ili neki los ecs U ovom mom slucaju ako se radi o helikopteru treba mozda u nekim drugim ne.
nebeski:
Molim te da mi objasnis kako si dosao do toga da ispravan motor sa karakteristikom "Max Amp (15sec) 45A" trazi esc od min 60A a max 70A?
Koje je to pravilo "po tebi" ili zakon fizike pomocu kojeg si dosao do njega? Zbog cega onda proizvodjaci (tu ne racunam low end kineske proizvode koji imaju lazan rating, align u njih definitivno ne spada) obelezavaju radne uslove na komponentama ako su oni neupotrebljivi a umesto njih se koriste gatare i bacanje tarot karti?
Kao sto motor ima efikasnost odnosno % energije koja se pretvori u koristan fizicki rad od one koja je ukupno potrosena na njemu, tako i esc-ovi imaju efikasnost. Kvalitetniji esc->veca efikasnost.
Efikasniji esc veci procenat energije prosledi motoru a manji disipira u vidu toplote na sebi i obrnuto. Takodje grejanje esc-a zavisi i od mesta gde je postavljen. Na mestu gde je veci protok vazduha grejanje ce biti manje i obrnuto.
Esc (i motor sa njim) moze da se greje i ako si stavio motor sa neodgovarajucim kw brojem (veci kw trazi manji napon baterije i obrnuto za iste radne uslove) tako da on u tom slucaju moze da povuce i vecu struju od predvidjene.
--- Quote from: Danijel on June 30, 2011, 11:41:49 PM ---Align BL Series
BL500L
Kv (rpm/V) 1600
Max Power (W) 800W
Max Amp (15sec) 45A
Max Efficiency 85%
Io (No load A)
Rm (Resistance)
Shaft Diameter 5mm
Gearbox N/A
Motor Diameter 36mm
Motor Length 61mm
Motor Weight 200g
Built in Fan Yes
Max Rpm 40,000
Poles 6
Case Finned
ESC Timing 5-18 deg
ESC Switching Freq. 16-22KHz
Ovaj motor trazi min 60a a max 70a
sto znaci da kada se stavi ecs od 60a on ce se grejati vise kada se stavi od 70 ili 75a manje ce se grejati
Ovo je statistika za align motor i ecs
Ako se stavi turnygy 85A i align isti motor taj ce se esc usijavati da ne mozes da ga dotaknes
ja sam to probao a JRlotpi ti objasni zato kada sa align od 60A se zagreva jako malo a ovaj od 85A se usijava a ima 25A vise nego Align
Po meni treba staviti min 100 ili 120a turnygy da bi to radilo kako treba
Ovo je samo moje misljenje nisam rekao bukvalno da treba staviti duplu amperazu ako je u pitanju turnygy ili neki los ecs U ovom mom slucaju ako se radi o helikopteru treba mozda u nekim drugim ne.
--- End quote ---
Danijel:
Nisam ja dosao do zakljucka vec strucnjaci iz Align propisuju za taj motor min 60A a max 75A
i koliko se ja razumem u elektroniku sa 60A align ecs i ovaj motor kada radi na 99% vuce konstantno 55 do 60A to su pokazala neka moja merenja
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version