RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
problem sa erlac-om
firebird:
Imam pitanje za iskusnije modelare:zašto mi se skida erlac sa izoflora?I ranije sam njime farbao jedan model od epp i sa njega se isto skida,ne "lepi" se onako čvrsto za površinu,bez obzira koliko slojeva nanesem dva-tri.Skida se sa svih površina i onih šmirglanih i onih glatkih...
Nanese se lepo na model i izgleda dobro,ali ako stavim neko parče lepljive trake ili izolira,kad je skinem oka sa sobom "povuče" i film od laka.
Koristim onaj grčki vodeni...
tibeteagle:
--- Quote ---Nanese se lepo na model i izgleda dobro,ali ako stavim neko parče lepljive trake ili izolira,kad je skinem oka sa sobom "povuče" i film od laka.
Koristim onaj grčki vodeni...
--- End quote ---
I meni se desi da samolepljiva čičak traka podigne lak sa stirodura. Erlac je kvalitetan lak i nema sa njim nikakvih problema.
Površin izoflora je fabrički glatka (posledica postupka ekstrudacije) a unutrešnjost je penasta. Zato se slabije hvata lak nego da je sečeno vrelom žicom ili skalperom. Ako si pre lakiranja puno hvatao prstima, onda se lak slabije hvata zbog masnih otisaka. Pre lakiranja svih površina ošmorglaj sa šmirglom finoće oko 500. I tako posle svakog sloja, jer lak na lak se isto slabije hvata.
firebird:
Hvala T.E. na savetu,ali dešava mi se isto i sa šmirglanih i sa glatkih površina.Ove šmirglane sam se trudio da što bolje očistim.
Ovaj model je od solidpora(valjda neka vrsta epp)
Žuta je erlac a crvena je pvc folija.Kad sam hteo da odlepim foliju na jednom mestu pa popravim ono mi se sve odvojilo sa lakom,kao film...
sad sam hteo da ofarbam još jedan model od izoflora i na nekoliko mesta sam po malo namazao lak,posle sušenja zalepim izolir,povučem i opet se odvoji lak
Da li sam trebao da ga malo razredim pri prvom premazu kao što piše u uputstvu na ambalaži,ili mi se "pokvario" lak ?
tibeteagle:
--- Quote ---Da li sam trebao da ga malo razredim pri prvom premazu kao što piše u uputstvu na ambalaži,ili mi se "pokvario" lak ?
--- End quote ---
Da. Ako se prvi sloj farba se ređom farbom, onda bolje ulazi u pore i trebalo bi da se bolje hvata. mmmm Ja uvek razredim malo sa vodom svaki sloj. Generalno svako farbanje je kvalitetnije ako se nanosi u više tanjih slojeva.
Tvoj model je mešavina EPS i EPP. PP (polipropilen) je "masna" plastika, što znači da se sve farbe i lepila slabo hvataju. Nadalje, modeli ekspandirani u kalupu imaju zatvorenije pore na površini.
Pouka: Kada staviš samolepljivu dekoraciju, nemoj skidati :big smile
Lepo si ga dekorisao. (thumb)
IvanGrozni:
Mislim da je problem nerešiv. Farbao sam F22 od TE, sa dipi bojama sa erlacom i ista priča. Odlepio bi se ako bi se na farbanu površinu zalepila traka i potom skinula. Izoflor nisam farbao sa erlacom, ali bi se isto desilo. Model SU37 farbao sam sa bojama koje sam naručio iz Subotzice iz neke radnje. Boje su takođe na bazi vode i to još akrilne. Zalepio sam lepljivu traku preko bateriji i kada sam je skidao, odlepila se i farba.
Sada pravim jedan F22, malo drugačiji model od TE, i nisam hteo da ga farbam već sam ga oblepio selotejp trakom u boji. Postaviću fotografije na forumu.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version