RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > JET MODELI
F-22 Raptor, nov model.
tibeteagle:
Bravo za modelčić! :)aplauz Koloristički je veoma dobar, jer ćeš ga dobro videti i raspoznati položaj u letu (thumb) Kolor selotejp je čudo :big smile
--- Quote ---Jedini problem koji sam uočio je da vuče u desnu stranu i pored trimovanja, a zbog čega pojma nemam Huh? , te sam stalno morao da ga ispravljam u letu i to oduzima dosta pažnje i koncentracije. Možda je zbog baterije koja je postavljena na desnu stranu, ali bliže uzdužnoj osi modela?
--- End quote ---
Verovatno da i motor okreće model u desno zbog kontra momenta od elise. Stavi LiPo na levu stranu i trebalo bi da je tako dobro. Primeti ćeš kada naglo dodaš gas u letu da će se baciti u desno. Zato polako dodaj gas i navi ći ćeš se na ta bacanja.
Drugo što još može da bude problem je profil krila koji je veoma tanak u odnosu na ovu povećanu veličinu modela i možda ima malo vitoperenja u ploči-krilu. Proveri. Kada izneseš na livadu, sunce ga zapače od gore i opet može malo da se deformiše model od promene temperature. Sa gornje površine ga greje sunce a sa donje je hladan, pa se malo savije, bez obzira što ima poprečno ojačanje... mmmm
Uživaj u letenju (<--)
IvanGrozni:
TE, hvala na savetu.Bateriju sam premestio na levu stranu i sada je OK.
Danas sam ponovo leteo. F22 leti odlično. Brz je , pokretljiv i uživanje je leteti sa njime. Jedini problem koji nisam rešio jeste da je model nosat. CG sam odredio kako je po planu i po tome balansirao model sa baterijama. Ne da mu nije potrebno olovo na nosu, nego ga treba postaviti na repu ???? Čak i pored trimovanja nisam uspeo da dobijem ravan let. Mada nije strašno.
Inače sa 2200mAh baterijom, ima se preko 10 minuta letenja i to ne sa malim gasom. Pravo uživanje. Posle njega sam leteo EasyStara i truba. Uopšte mi se nije letelo sa njim. Šteta što letim sam, pa nemam nekoga da snimi ili fotografiše. Što se tiče kolor selotejpa, mnogo pomaže prilikom orijentacije modela. Lako se uočava gornja i donja strana.
IvanGrozni:
Treba mi jedno objašnjenje ili pomoć, kako god hoćete.
Na ovom modelu koristio sam sledeću elektroniku
motor Turnigy C2826 1900
ESC 30A Turnigy
Baterija Turnigy 3S 2200mhA, 20C, kao i Zippy 3s 2200mhA 25 C
Elisa 7*5 i to ova http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=9875
Sa ovime sam dobio oko 750-800grama potiska, sasvim OK let, dovoljno snage, koja možda bi trebalo da se poveća. Sa ovom postavkom sam imao oko 10tak minuta leta i to ne sa malim gasom.
Danas sam leteo F-22 sa drugačijim setupom, a u pitanju je
motor Turnigy D2826/6 2200Kv -promenjeno
ESC 30A Turnigy (za gore pomenuti motor treba 40A, to moram da ispravim)
Baterija Turnigy 3S 2200mhA, 20C
elisa 7*4 -promenjeno i to ova http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7939
Uz ovaj setup imao sam približno 1000 grama potiska. Razlika jeste, što se oseti u letu. Model se ponašao odlično, ne muči se, leteo sam ga čak sa min 60% gasa i nije mu falilo snage. Nisam ga baš terao na 100% gasa zbog slabog kontrolera, ali sam i to uradio u par slučajeva. U svako slučaju zadovoljan sam ovim novim setupom i rad sam da ga ostavim. Međutim ono čime nisam zadovoljan je let u trajanju od svega 5min, nisam tačno merio. Ono što me buni zašto je došlo do ovolike razlike??? Jeste nešto jači motor, ali zašto baš toliki pad u trajanju leta. Naravno i elisa je drugačija možda je i to razlog.
Ono što ću uraditi je da probam motor c2826 sa elisom 7*4 pa da vidim kako će se ponašati.
Inače, baterije sam danas napunio uz pomoć Parallel board-a, tako da sam obe Turnigy baterije punio u isto vreme. Kada se završilo punjenje obe baterije su pokazivale 4,20V po svakoj ćeliji.
Ako može neki komentar i objašnjenje.
magic:
Razlika izmedju 2 motora je minimalna u kV-u cirka 10% tako da razlika u vremenu leta nije dosla odatle nego od elise. Vec vise puta sam napomenuo da su TGS elise odlicne po performansama ali te performanse ne dolaze gratis nego tako sto one vuku i vise struje. JXF koje si ranije koristio nisam nikad probao ali ono sto sam citao je da su generalno lose pa verovatno zato i vuku manje struje. Ako si bio zadovoljan brzinom modela sa TGS 7x4 onda slobodno predji na TGS 6x4 i stvar ce se popraviti. A mozes da 7x4 probas i sa starim motorom pa uporedis, mozda si dobio i pogresan motor ili sa visim kV od deklarisanog.
I jos 2 komentara, posto nisi nigde objavio koliko tacno koji setup vuce predpostavljam da nemas neki merac Ampera, nabavi ga jer bez toga je sve lutanje po mraku.
Rekao si i da je za novi motor potreban veci kontroler, sto samo po sebi kao tvrdnja ne mora da bude ispravno jer kontroler koji ti zapravo treba zavisi iskljucivo od tvog konkretnog komboa motor/baterija/elisa, a to mozes proveriti samo ako si prethodno izmerio tacnu snagu koju motor vuce, sto ti nisi. Isto tako ono sto trebamo znati je da mi merimo samo staticku potrosnju koja moze da bude znacajno razlicita od one koju imamo dok model leti, a sto je brzina modela veca to se elisa vise rasterecuje (kretanje modela joj pomaze da se lakse "usrafi" u vazduh) i samim tim vuce manje struje. Ovo je samo sturo objanjenje da sad ne bih mnogo komplikovao.
Znaci mora se malo i ekperimentisati a bogami i meriti, u suprotnom nemas predstavu sta se dogadja i lako se oprema osteti.
poz
vlada-r:
Upravu je Magic, moj setap na SU-37 kad sam odbio 416w je; d2826/6, bat 2200mah 25c, regler TURNIGY TRUST 45A i prop master airscrew 7x4. Sto je po meni prejako za ovaj tip aviona, ja planiram da montiram 6x4 ili 6x3. Nemoj zaboraviti da se ovaj motor sa 2200 baterijom vrti na 44000 o/min, i vuk'o je 32A.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version