Mtesa, kakve ti to planove imaš? Od pravog aviona, od nekog modela, od čega?
Što se tiče bilo kog modela, ja nikada nisam video da krilo stoji pod negativnom uglom. Možda ima, ne smem da tvrdim, ali ja to za 24 godine modelarske karijere nisam video...
Krilo može biti u nuli, što bi rekli laički, da su krilo i horizontalac paralelni (izvinjavam se obrazovanom auditorijumu kojem ovo "para uši", ali kad počnete sa onim "naučnim" frazama, 90 % populacije ovde na Forumu ne razume šta pričate).
U nuli su obično krila i horizontalac na akrobatskim modelima sa simetričnim profilom, da bi model imao iste letne karakteristike i u normalnom režimu leta i na "ledjima"...
Kod polusimetričnih, nosećih i razno raznih profila, obično na krilu ima neki napadni ugao. Koliki - zavisi od mnogo faktora...
Da sad ne bi ovaj topic skrenuo u "tešku aerodinamičku filozofiju", siguran sam u jedno. Ako uzmemo Zirolija za primer i njegovog Panthera, onda budite ubedjeni da taj profil i taj ugao nije odabran slučajno. U savkom slučaju, mnogo više više verujem Nick-u nego Mtesi...
A što se tiče vitoperenja, svako krilo na njegovim planovima ga ima, mislim Zirolijevim planovima...
Vitoperenje se dobija veoma jednostavnom metodom, na radnu ploču, pod zadnji deo profila postavi se balza od 10x10 mm dugačka koliko i uška ili polovina krila.
Pošto je debljina (visina) profila rebra različita na prvom (najdebljen) i zadnjem (najtanjem) rebru, kako se "rebarca" postavljaju na ramenjaču, tako se zadnji svakog rebra, prema kraju krila, sve više i više izdiže od radne ploče.
Tom metodom se vrlo jednostavno dobija vitoperenje na krajevima krila (uškama).
O tome sam pisao i to sam slikao u svakom topiku gde je to bilo na konstrukciji krila (Hellcat, Lightning - recimo)...
http://rcfly4um.org/index.php?topic=7982.msg49980#msg49980Ne radite "domaći", sedi jedan...
Vitoperenje doprinosi većoj stabilnosti modela na manjim brzinama...
I sad da se manem filozofiranja...
Bio sam danas u Beogradu i sve planirane stvari sam veoma uspešno obavio...
Proveo sam više od 4 sata u razgovorima sa Aleksandrom, momkom koji crta 3D model Galeba. U načelu je dogovoreno da će do kraja ovog meseca (možda i malo ranije) biti gotov 3D model G2.
Potom počinje druga, komplikovanija faza razrede detalja trupa, krila i svega ostalog. Nadamo se da bi u naredna tri meseca trebalo biti sve spremno za lasersko sečenje delova.
Bio sam sa Magicom na kafi, lepo smo se ispričali i čuo sam da planira novi model - warbird...
Ne smem da vam kažem za sada koji, ali biće veoma atraktivan...
I najvažnije, bar za mene, dobio sam Američku vizu, znači - Top Gun 2012
Pozdrav
Mirče
P.S. Skoro da zaboravim, počeo sam topic o G2 na RC Universu:
http://www.rcuniverse.com/forum/m_10948682/tm.htmBiće zanimljivo videti šta modelari širom sveta misle o novom projektu...