RC MODELI AVIONA - SUS > TRENAŽNI MODELI

Prvi let... zamalo fijasko. H9 ARROW

<< < (2/4) > >>

SABURO:
Rastko, nema na cemu, btw drago mi je da si ovaj slucaj podelio s ostalim clanovima foruma, jer za moje dosadasnje bavljenje modelarstvom ovo sam video prvi put. Imali smo DOSTA srece, nadam se da si sanirao kvar i da ces uskoro opet na letenje.
Iskreno pomislio sam da je servo pobudalavio, ali na ovakav kvar nikada ne bih posumnjao. Oboje smo ostali zateceni i zbunjeni...

()-()

leonardofibonacci:

--- Quote from: Gabor on August 22, 2011, 04:46:58 PM ---
--- Quote from: leonardofibonacci on August 22, 2011, 03:31:01 PM ---Je li to Spree?
 :)

--- End quote ---

Pa lepo ti piše u naslovu... Nije Spree. Već visokokrilac trener model  (<--).

@Anakin
Kako vidim, rešenje je slično kao na Sky Hero-u. U svakom slučaju, imao si sreće. Kako je Sava napisao, uvek, ali UVEK pregledaj sve prilikom stavljanja krilo na trup, i uopšte. Ja npr. svaki put pre izlazka na teren pregledam model, pa tamo isto. Da ne pričam o tome da pre poletanja uvek prekontroliši otklone, pravce kretanja pokretnih površina. Tako ćeš smanjiti šansu da se desi neko zlo.

--- End quote ---

XAXAXA
Kreten . . .
 :sljus

Anakin:
@Gabor

Proveravali smo sve pre svakog leta ali, iskren da budem, nije mi bilo ni na kraj pameti da proveravam da li je servo na svom mestu. Narocito sto je avion RTF i sto je pre toga leteo 10ak minuta sve ukupno. I dalje nemam predstavu kada se servo odvalio, ali cini mi se da je bio nacet pre prvog poletanja. Nije ni bitno, imao sam srece i to mi je za nauk sledeci put.

@Nikola

Da imam vremena, kao sto nemam, vec bih ponovo bio na livadi. Ovako, izlazim sledeceg vikenda, za toliko jos goriva imam, pa posle kad isto nabavim. Jedino sto cu da dodjem u 9 ujutru jer sam sada, sto zbog vetrica koji je pirkao, sto zbog adrenalina koji me je razbijao, prevideo sunce koje je przilo pa su mi ruke i vrat dobrano izgorele. Kada ste ti i... gospodin kome i dalje ne znam ime otisli, popricao sam malo, mislim, sa Giletom. Nismo se predstavljali pa zato nisam siguran. Ispravite me ako gresim, veliki covek, veliki brkovi, malecki motor.

Moram da napomenem da sam imao priliku da vidim sta Arrow sve moze da izvede... kada ga je Nikola vozio, i bio sam prilicno iznenadjen. U mojim rukama je pravio krugove sa prilicno poniranja/uspinjanja i osmice koje kao da je pisao cetvorogodisnjak. lol

Anakin:
Posto nisam imao vremena da se bavim ovim, nisam najbolje ni video kako se onaj servo odvalio. Danas, kad sam uzeo to da sredim, video sam da je mozda gore nego sam prvo pomislio. Evo fotke, malo je mutnija, ako treba, podicicu sutra bolju.

Deo balse koji se odvalio sa krila i ostao na servou je tacno deo u koji ulaze srafovi. Znaci, sada mogu jedino da zalepim bocne strane, koje su samo nalegale jedna na drugu, ali ne znam da li ce to biti dovoljno da drzi servo kako treba, pa molim nekog iskusnijeg od mene (znaci kompletan forum), da pomogne savetom. Cisto sumnjam da na avion postoji garancija.

Hvala unapred.

Anakin:
Posto nikakav savet nisam dobio, a krivo bi mi bilo da propustim letenje ovog vikenda, resio sam da uzmem stvar u svoje ruke. Za mene je ovo predstavljalo vrlo ozbiljan poduhvat jer bukvalno nikada nista u zivotu ni slicno nisam radio. Ideja sa lepljenjem, kojom sam se u prethodnom postu obratio, mi se nije svidela jer bi servo bio zalepljen na nekih 50% povrsine, a srafovi ne bi imali nikakvu funkciju jer su odvalili balsu sa krila. Tada mi pade na pamet da, ako taj servo stoji desno, ne postoji ni jedan valjan razlog da ne moze da stoji i levo. Skinuo sam servo sa nosaca i ocistio odvaljenu balsu. Moram da primetim da tu lepak maltene nije ni drzao i da ga je bilo u tragovimaa povrh svega je dobrim delom lepljen preko ultracotea sto mislim da ne bi trebalo. Uz pomoc onog obicnog skalpela, lenjira i flomastera dobio sam ovo.

Izsmirglao sam povrsine na koje cu kasnije nanositi epoxy, izrotirao servo kao u ogledalu, jer nije na sredini nosaca, obelezio rupe i sve je leglo ko dupe u noksir.

Povadio sam sve, naneo epoksi, zavrnuo srafove i najvise vremena izgubio dok nisam poravnao elerone kako treba jer, zbog pomerenog polozaja, leva... sipcica  :sljus (neka me uputi neko kako se te kuke i kvake od servoa do pokretnih povrsina zovu na srpskom) je bila duza od desne, a sada je trebalo obrnuto. Elem, sve sam na svoje veliko zadovoljstvo priveo kraju i jedva cekam da odem u nedelju na livadu i vidim da li fercera.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version