MESSERCHMITT BF 109
Dakle.....UF
Ovaj model mi se strasno svideo. Pre same kupovine dosta sam istrazivao po internetu o ovom modelu. Prvo sto hvale je njegov izgled sto i jeste, sam model je sjajan i detalji kamuflaze su mu uradjeni fantasticno. Leti super isto tako realisticno kao i TROJAN ali je ovaj model ipak malo drugaciji. To znaci da je dosta osetljiviji na komandama i da bas i nije neki drug u oprastanju tako da je sklon stallingu ako ne obracas paznju sta radis. Za ovaj model ti treba malo veca koncentracija i ako postujes osnovne stvari lepo ces ga leteti. Sve ja to tako citam i naravno kako to biva stvorim sebi malu tenziju vezanu za prvi let. Prilikom satstavljanja (a ne treba vam duze od 15-ak minuta) dok sam isprobavao prijemnik slucajno sam ukljucio motor na kome je bila vec montirana elisa i tom prilikom ostetio vrhove trokrake elise - kad sam retardiran! Uvek je treba staviti tek kad se svi testovi zavrse. Dobro, kod Zajka sam uzeo dvokraku nije toliki problem samo sto mu trokraka daje shmek...plus onaj spiner. Ali sam napravio jos jednu gresku: posto na ESC nisam imao T konektore resio sam ja sam da zalemim i to sa nekom velikom lemilicom sa kojom otprilike zalemis OLUK kada negde imas rupu
I dosao je dan za prvi let (danas). Model sam istaksirao i spremio ga za poletanje a kroz GlAVU MI PROLAZE SVE ONE PRICE SA NETA. I nista idemo...model je uzleteo posle nekih 4 metara isao je malo u levo u i tu sam ga ispravio trimovanjem i krenuo u levi zaokret............i izgubio sam kontrolu nad modelom...... Ucinilo mi se kao da je stao motor. Pade tamo u neku shumu....... Pa jeb.....sta se desilo. Preslisao sam se i utvrdio da su baterije bile nove i pune + sto sam ih ja punio i praznio cisto da ih istestiram. Posto mi je noga u gipsu imao sam pomoc prijatelja koji su nasli model posle nekih 20 minuta. Model je pao na drvo srecom i tom prilikom imao minimalno ostecenje na desnom krilu koje je Zajko napravio. Imadoh srece vise nego pameti i BOZE hvala ti za to! Sta je bio problem: cim smo skinuli kabinu videli smo DA SE PLUS ZICA ODLEMILA SA KONEKTORA! Eto...toliko o mom lemljenju sa lemilicama za oluk... Zajko je to sad shmekerski odradio i sad je ESC u fullu. Sasusio se lepak i ajmooo mora da se leti, ako sad ne poletim bice mi teze neki drugi dan. Opet je poleteo posle 4 metara i vinuo se gore. Nije bilo nikakvog otkaza.
Ljudi, avion mnooogo lepo izgleda u letu ali to sam tek kasnije video. Sva paznja mi je bila na upravljanje modelom. Avion je osetljiv na komande i ljudi sa interneta su bili u pravu - Handle with care. Bio sam pazljiv i veoma nezan sa komandama i avion je slusao. Leteo sam ga oko 5-6 minuta i rekoh ajde na sletanje mamicu ti jarecu... Prema pricama sa neta to najkriticniji momenat sa ovom pticom. Napravio 4-ti zaokret i ajde izravnao ga i sletao sa 0 throttle. Manje vise sve je bilo ok ali mu je ipak malo zafalilo motora na sletanju tako da sam uradio touch - malkice je odskocio, usporio i nabio se na nos i prevrnuo se ali nista strasno....Fuu....ipak se moze reci da je bilo uspesno.... I ovaj let mi je bila dobra lekcija za ostale letove sa njim.
Imam osecaj da cu uzivati i sa njim i da te ovaj model ustvari chelichi da postanes bolji RC pilot. Sve u svemu utisak je vise nego pozitivan....
Raspisah se ja...koliko bih tek pisao da vozim neke benzince, strasno.......