Pitan sam odakle toliki sjaj na mojim stirodur modelima? Ja farbam stirodur u 5 slojeva sa sjajnim bezbojnim lakom za pod na bazi vode, obično sa grčkim Er-Lac-om. Nijansiram sa Dipi pigmentom ili sa bilo kojom drugom farbom ili pigmentom na bazi vode, jer se daju mešati. Za dobijanje svetlijih nijansi neizbežna je bela boja. Koristim beli sjajni Er-Lac na bazi vode.
Odnos Dipi pigmeta u laku da ne bude više od 20%, jer oduzima sjaj laka.
Ako želimo dobru pokrivnost i sjaj, onda se traba staviti
3 sloja laka sa umešanim pigmentom i još
2 sloja čistog bezbojnog laka.
Zašto toliko sloja? Između ostalog i da se izbegne proklizavanje farbe koja se dobije ako se od jednom nanese puno laka na površinu, i prilikom sušenja od gravitacije nastanu curotine
Pore treba postepeno napuniti da bi se izravnale koliko toliko. Sloj laka ojačava stirodur jer se stvara film smole strednje površinske i zatezne tvrdoće.
U nekim prastarim tehnikama ručnog farbanja drvenih delova jahti se razni slojevi bajcova i lakova nanosi i do 20 slojeva.
Posle svakog sloja treba da se matira površina odnosno da se šmirgla sa finoćom 500 i više.
Prvi slojevi upijaju više, dok sledeći sve manje. Tako i treba farbati sledeće slojeve, odnosno tanko i višak razmazati na druge površine.
Za nanošenje farbe se sunđar četka pokazala kao najbolji način trljanja i razmazivanja farbe. Najbolji oblik za četku je ako ima tanji vrh, kako bi se finije moglo razmazati lak, pogotovo završni slojevi. Oblikovao sam iz bloka sunđara na CNC sekaču sa vrelom žicom.
Nije toliko dobro rešenje, ali prođe :'(
Ustajale već umešane farbe treba dobro promućkati i precediti pre upotrebe. Uvek se nađe neka nezvana mrlja
Evo curotine.
Ovako je dobro.
lakiranje plastičnih površina se izvodi isto u više slojeva sa još tanjim nanosima.
Još nekoliko korisnih saveta iz mog iskustva
Požaljno je farbane površine ostaviti u horizontalni položaj barem pola sata.
Sušenje je bolje ako se prostorija vetri. Ne u promaju!
Pre farbanja uvek skinemo prašinu sa mekanom četkom.
Šmirglanje krivih površina treba pažljivo izvoditi i ne preterati, jer je nagoreli sloj od vrele žice poželjan sloj na stiroduru.
Dobro je raditi pod stonom lampom kako bi se proveravao sa odsjajem debljina nanetog sloja.