RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU
Farbanje stirodura na moj način
Rale:
Jos kako mi je koristilo. Danas sam "udario" konacni sloj bezbojnim lakom na moj "Pinkfire".
Posto mi je ovo prvi put da radim sa stirodurom i da ga farbam, solidno je i uspelo.
Tvoji saveti su mi veoma dobro dosli.
Pozdrav, Rale
stevo:
Nisam bas skontao odgovor Tibeteagle-a.
Cuo sam da se mogu koristiti boje za makete Revell.
Gatti.Gatozza:
Sa Revell-ovim bojama bi ti bila skuplja dara nego mera.
tibeteagle:
--- Quote ---Nisam bas skontao odgovor Tibeteagle-a.
Cuo sam da se mogu koristiti boje za makete Revell.
--- End quote ---
Izvini, ovo je bila samo jedna šala sa slikom, kao odgovor na opasnog orla :jaki: Ovaj dizajn na ME109 je pravio jedan stariji dizajner kao svoj avion u kombat igri u simulatoru. Znači virtualna je slika. Obično se stariji ljudi šale na ovaj načim i recimo stavljaju Snupija kao pilota. Evo ga među opasnim igračkama kako Snupi leti sa svjom kućicom na trikopteru :big smile http://forum.modelarji.com/viewtopic.php?p=58418#58418
Hajde sada ozbiljno >:(
Stiropol ima mnogo grublju ne ravniju površinu od stirodura i teže se pokriva sa farbama. Ne preporučujem da se bakćeš sa stiropolom ako hoćeš neki kvalitet.
Takav detalj kao glava orla će se teško nacrtati, ali probaj. Takvi detalji se obično prave od samolepljive folije sečeno ručno ili na sekaču folije.
Generalno,
sve tečne boje na bazi akrila, koje se razblažuju vodom, se daju mešati, bez obzira na vrstu i proizvođač.
Na svim farbama ove vrste je naznačeno da je na bazi akrila, acrilyc paint, eco paint, water based paint
Kada se akrilne farbe osuše, ne razblažuju se više sa vodom. Zbog svojih ne toksičnih svojtava na ljude i okoliku, zovu se i eko farbe današnjice...
Nisu sve farbice za makete na bazi akrila pa ni Rewell-ove. Ako piše da se razblažuju sa razređivačem, solvent based inda nagrizaju stiropol i stirodur. Ako je naznačeno da su na bazi akrila onda može.
Školske tempere i boje za umetničko slikanje su isto pogodne za direktno farbanje stirodura, ali nemaju sjaj. Zato je bolje je držati se sjajnog eko laka za parket kao Er-Lac, a sve ostalo da se koristi za nijansiranje...
;namig
vpanin:
Da li ova boja i ovakav nachin farbanja moze da pokrije zlosrecne ostatke epoksidnog lepka?
(res)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version