RC MODELI AVIONA - SUS > TRENAŽNI MODELI
Arrow H9 - problem
alpha:
Ovih dana sam u poslu pa nikako da odvojim vreme da skoknem do sela da pogledam model.Cim odvojim vreme provericu sve sto mi je napisano ovde i javljam se.Pozdrav ()-()
alpha:
Danas se malo skupili pa sam imao prilike do najsitnijih detalja da uporedim dva modela.Malo sam pomerio bateriju i teziste je bilo ok.Sve mi nekako mirise na trokraku elisu koja je mozda mogla i da bude uzrok problema.Eto npr primetio sam da alpha ima za nijansu vise savijen motor pod uglom na dole. mmmm
divian:
Jedno pitanje, možda će nekome biti glupo, ali šta tačno znači kad se kaže " Trenažni model"? mmmm
zajko:
Ajd ja da probam...
Vecina tih Trainer aviona ne postoji u realnom svetu... ruzni su.... prosti su... grubi su... ali su idelani za obuku RC pilota...
Smisljani su dugoooo, na bazi nekog iskustva RC instruktora, prilagodjeni pocetnicima, prastaju greske, olako trpe gruba poletanja... gruba sletanja...
lako se krpe ...
Trebalo bi da budu oko 1600 mm raspona krila, sto prostiji konstruktivno, sto jeftiniji, zbog cestih lupanja i poslusni u vazduhu...
Prvo se krenulo sa Glow motorima, danas ih , kao i kod svih modela ima u eletro varijanti...
Primer dobrih Trainera su HANGAR9 ALFA I ARROW, ovde na forumu i kod nas dobro poznati avioni za obuku, na kojima je ja mislim (skromno) vecina nasih kolega proletela...
Kad se novajlija uvati istog, prvi komentar je da je ruzan, sto jeste... i da su mogli da ubace 2 srafa umesto glupih gumica.... Te iste glupe gumice, su jako jeftino i prakticno resenje za ucenje najtezeg dela RC letenja, a to je, svi se slazemo , SLETANJE... (<--)
Posto nije tako lako uhvatiti pravac, imati malu brzinu, paralelna krila, na prilasku pisti, svima se bar par puta, a inace mnogo vise, desavalo da krilima u fazi sletanja tumaraju po pisti (nekima se to dogadja i kad nauce da lete, na primer, (:sok:) meni ... po nekad).. E sad, ako se krilom malo jace zakaci pista, gumice se razvuku i u jednom momentu puknu, razvoji se sam konektor ailerona (preporucivo je da aileron, produznim servo kablicem krene iz RX i da se kaci na kablic od servoa aileron, bez zastite ili lepljenja, kako bi se lako otkacio kad dodje do otpadanja krila...)... u protivnom da je veza cvrsta sa srafovima, doslo bi do kidanja i lomljevine trupa, krila i dalje... u medjumodelima i dosta HANGAR9 advanced modela to je reseno plasticnim srafovima,
koji takodje kad dodje neka veca sila pucaju i krilo se odvaja od trupa... Kod ozbiljnih modela srafovi su metalni i ima ih vise komada...
Kineska glupost, po mom misljenju, je kad dobijete neku EPO pticu, a krila se srafe sa 4 metalna srafa, stajni trap takodje, a svuda okolo EPO (stiropor)
sa ponekom malom dascicom, pa onda samo kida na sve strane, sreca te ga lako i lepo, lepi EPOXY ....
Obicno su to visokokrilni avioni, sa malim brzinama, upadljivo sarani, da bi bili primetni u vazduhu... prosto, sporo a kad naucis osnove i dosadno...
ALFA i ARROW su sa trokrakim elisama, koje smanje max. brzinu imaju malo vise snage... a sve to, i max. brzina i previse za pocetnika, kad bi mogao da stane u vazduhu kod greske bilo bi super... Kad su u RTF, stanica bi obavezno trebalo da ima i mogucnost prikljucenja na istruktor stanicu i simulator mod, kod JR/SPECTRUM-a isti dzek... Hangar9 cak daje i neki prevazidjeni simulator program i kabl, probao nisam, kazu da ne valja !!!!
Cak su i Glow motor prilagodili pocetnicima, ne treba razrada, NE treba dirati nikakve dizne, sipaj gorivo, Glow svecicu i pali ko mina !!!!
Kod nas, vecina pre nego sastavi model, za sta treba do 30 min. prvo cacka dizne i sve razjebe, pa sastavi model, pa poleti, pa onda puni baterije i na kraju kad poleti (kratko)/ olupa... onda procita uputstvo i pogleda CD sa uputstvom !!!! (work) pa onde na simulator.. pa sve onda u krug....
ili stane iza upustva i kaze ovo je sranje... ne moze da leti....
poz Z.
misha:
E bas si im lepoo probao. :)aplauz
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version