Danas sam se zainatio da i sam probam mini Mustanga, koji je tema ovog posta...
Prilikom sklapanja istog shvatio sam da je elisa koja ide uz njega 4-blade, uzasno losa i nikakva, jadna tanka i da puca od samo malo jaceg dodira (maltene)...
Probao sam da montiram 2-blade elisu (dvokraku obicnu) i to sam, onako od oka uzeo onu koju sam imao 6x4, ali posto je postojeci prop adapter koji ide uz originalnu cetvorokraku, neodgovarajuci za gore navedenu, imao sam "Alloy E-Prop Spinners AC375 2.3mm to 4.7mm"sa HK, odlicno je uradjen....
i ovaj prop 6x4 APC Style Propeller 6x4 , takodje sa HK
Ispostavilo se u praksi, da je odabir bio odlican... avion je imao mnogo vecu snagu, malo sam zbrzao oko kacenja linkova i onih osnovnih
radnji ne bih li ga sto pre probao... i avion je ... odmah poleteo...
U poslednje vreme sam nasao zabavu u letenju micro avionima ParkZone, pa sam se malo privikao... ali moram priznati da je jako vrcav i osetljiv na komande ... da budem iskren ...ne mislim da je za pocetnika... tu njegovu vrcavost nije lako savladati...
Na Parkzonovim micro, koristim normalno SPEKTRUM stanicu, koja ima mogucnost DUAL RATE & Expo... u MANUAL pise da treba krenuti sa 50% Dual Rate i nekim EXPOM, pa polako ulazeci u stos smanjivati, odnosno povecavati osetljivost ukoliko se to zeli...
Ruku na srce, uz ovaj avion u RTF varijanti, Radio System, koji ide je prost parkflayer RICCS 4 Ch 2.6 Ghz, koji po meni odlican za tu namenu i pare, ali koliko ja znam nema te mogucnosti...
Ali opet budimo realni uz takav avion i u toj ceni... i ne treba ocekivati bolju opremu..
Posto sam bio nestrpljiv i u nekoj guzvici, cak nisam proverio ni CG
(nasao sam, veceras, negde na netu da je 35mm od napadne ivica glavnog krila) sa punom opremom, koja ide uz njega... ali i nemam nameru da je stavljam, ali cu se svakako pozabaviti u sledecem pokusaju sa CG...
Ovaj avion proizvodi FlyFlyRCmodel (naravno Kina) a Riccs ubacuje svoj motor, ESC, servoe, bateriju i radio system....
Po mojoj skromnoj oceni ceo set up je super, osim servoa koji bi po meni trebalo biti kvalitetniji...
U kabini iznutra sam oko rucice servoa (Elevator i Rudder) skinuo skalperom malo stiropora (izdubio) kako bi rucica servoa lepse i komotnije radila... malo sam rukom razradio upravljacke povrsine na elevatorima, rudder i eleronima, sve je EPO, samo nema sarkice vec je samo presovano na sastavu, pa to bas ne ide jako lako, dok se ne razradi, nakon toga je bilo OK...
On nema kontrolu na zadnjem tockicu, ali mu i ne treba jer polece nakon par metara...
Nisam primetio nikakvo posebno grejanje motora, ESC ili baterije, sa ovom elisom... pre poletanja sam ga drzao par minuta pod punim gasom....
Nadam se da cu uspeti, ukoliko mi vreme dozvoli, da na miru i temeljno sastavim ponovo ceo avion, te cu ponovo izneti ustiske i neku sliku ili video...
Elem... svi koji su kupili ovaj avion od mene... mogu do sledeceg petka 14.09.12 da mi posalju svoju punu adresu, na koju ce dobiti
BESPLATNO istu ovakvu elisu i prop adapter (koju sam ja danas koristio), koje cu poruciti na HK, pa cim stigne saljem AKS-om (placena postarina), znaci jedno 14 dana...
nadam se pre 01.oct.12
Vidim da se taj isti avion prodaje na sve strane, takodje za male pare, pa i na HK, komentari su uglavnom... da nije za pocetnika i kukaju
na cetvorokraku elisu.....
Ne znam ni sam zasto..... ali eto izvinjavam se kupcima sto ranije nisam to proverio
Ocekujem Vase javljanje da ispravimo, bar na ovaj nacin... ovu fabricku gresku !!
Pozdrav Zajko 069/1029252