Aco
Drago mi je da su ti clanovi foruma pomogli da resis nedoumicu. Zeleo bih sada da podelim sa tobom moje iskustvo.
Imao sam nekada, nekoliko modela sa potisnim motorima, postavljenim sa zadnje strane trupa. Sve su to bili glo (nitro ) motori , sa obicnim elisama. Najvaznije je da pri tome elisu pravilno postavis, cime mislim da napadna ivica ostane napadna. Ovo ce verovatno iziskivati da elisu, kada gledas u avion sa zadnje strane, okrenes naopacke od onog sto ti na prvi pogled izgleda logicno. Razmisli malo, vrlo je logicno.
Svaki brushless motor je u stvari trofazni motor i rotacija se vrsi permutovanjem dve faze (dve zice sa kontrolera) i time se ne utice na performanse motora.
Ako si iz elektro price, ostatak ti nije zanimljiv, ali saslusaj i ovo.
Kod glo motora, moze se okrenuti smer, bar na vecini. Cox motori rade potpuno isto na obe strane jer imaju flutter ventil za usisavanje.
Sve sto ti je srpska posla rekao je tacno i to je moguce izvesti. Mnogi na dvomotorcima imaju identicne motore, s tim sto je jedan prepravljen da radi u suprotnom smeru, da bi se ponistio obrtni momenat.
Na Moki-ju od 10ccm, imao sam zaokrenut prednji deo kartera za 90 stepeni, i maksimalni broj obrtaja bio je identican, kao i sve ostale performanse motora.
Za svaki slucaj, koristio sam kontramaticu na radilici.
Ovo je cinjenica, probana, sve ostalo je teoretska prica.
Sve pohvale na inicijativi da probas model sa potisnim motorom. Primetices sledece:
-efikasnost elise je veca jer je iza nje neometana vazdusna sredina
-manje je izrazen obrtni momenat
-otrezano je hladjenje motora
-otezano je upravljanje pri malim brzinama (3d) mod jer kontrolne povrsine mnogo manje opstrujava struja vazduha od elise
-Elisa zna da opali po ruci kada model pustas iz ruke
-otezano je poletanje i sletanje jer pri velikim uglovima dolazi do udara elise u zemlju
ali sve je to jedno predivno iskustvo
Zapamti samo jos ovo, i avion Brace Rajt takodje je bio pusher