Moj dobar drugar Goran iz Leskovca pazario neku veliku Extru 300 i pošto nije mogao da nađe šolje točkova u veličini za njegov model zada meni domaći zadatak da napravim šolje od 320 mm. otprilike kao plovci za manji hidro-avion.Doneo mi je gabaritne mere na papiru i ja se dam u posao.
Prvo je napravljena "beba" od poliuretanske pene, ojačana epoksijem i ofarbana akrilnom bojom i ona izgleda ovako:
i iz drugog ugla
omanuo sam što nisam slikao "bebu" u poliuretanu pre farbanja. Posle poliranja usledila je izrada kalupa, prvi korak je ogradica koja će podeliti "bebu" na dve buduće polovine kalupa
na slici se vidi i kako "beba" ježi u ogradici koja je od dve polvine i precizno naleže na glatke ivice. "Beba je namazana odvajačem (PVA) a ivice ogradice, pošto ih je nemoguće napraviti da potpuno naležu, namazane su fiber gitom i pred samo očvršćavanje precizno očišćene te se dobila površina za nanošenje želkota
i sve zatvoreno belim želkotom.
Posle odlivanja prve polovine kalupa, skida se ogradica koja je napravljena od komada laminata za podove, i sada očvrsla mata predstavlja drugu plovinu ogradice koja će formirati ceo kalup. Prije početka stavljanja druge polvine mate, sve se maže ovajačem.
Inače obzirom da se ne zahteva veliki broj odlivaka kalup sam radio od poliesterske smole koja je višestruko jeftinija od alatnog želkota i epoksidne smole.
Pošto je smola očvrsla vrši se obrezivanje i bušenje rupa za šarafe koji će stezati dve polovine.
Prilikom otvaranja kalupa dolazi da manjeg oštećenja "bebe", ali to je nevažno jer njena uloga je završena. Svaki novi eventualni kalup sada bi se radio od gotovog odlivka.
Sledi mukotrpno poliranje unutrašnjosti kalupa vodenim šmirglom 400 pa zatim 1000 i na kraju 2000.Površina mora biti idealna da bi se nakon toga poliranje nastavilo polir pastom.
Ceo kalup se nakon poliranja maže sa dve vrste odvajača te se prilazi fazi odlivanja dve nezavisne polvine kalupa. U ovom slučaju koristi se 164 gr. tkanina u dva sloja i kao međusloj kod buduće osovine točka tkanina 360gr, koja će dati dodatnu čvrstoću.Odlivanje se vrši epoksidnom smolom s tim da se kalup u prvom sloju maže smolom obogaćenom mikrobalonima koji treba da stvori sloj za buduće farbanje odlivka.
Na sledećoj slici se vide dve polovine kalupa, prva polovina je sa obrezanim viškom tkanine, a druga polovina će se obrezati nakon slikanja
Vrši se spajanje dve polvine kalupa, a da se prvo namažu ivice tkanine u kalupu kako bi se nakon spajanja sjedinile. Zatežu se šarafi i sve se izlaže temperaturi 50 stepeni u trajanju 6 sati.
Otvaranje kalupa je sada najlepši posao jer se ukazuje gotova šolja koju treba ofarbati za potrebe modela
Sa donje strane se po potrebi veličine točka pravi odgovarajući otvor.
Cela ova priča možda deluje komplikovano, ali verujte nije tako. Možda moje višegodišnje iskustvo u pravljenju komlikovanijih kalupa i odlivaka govori da to nije teško.
Možda sam celu priču mogao da podelim u dva dela, no ja sam tu voljan da pojasnim detalje.
Ukoliko nekom zatreba ova veličina šolje, mogu je odliti. imam alat i za manje primerke.