Drago mi je sto su se sa svojim komentarima ukljucili i iskusniji modelari.Naravno da svaka sugestija,novi prijedlog samo mogu biti od koristi.Na kraju krajeva zato i postoji ovakav vid komunikacije,da neko ko vise zna pomogne sa dobronamjernim savjetima.
E sada ide nastavak gradnje,na redu su naravno krila...
Sto se tice profila krila tu nisam nista mijenjao pa sam uradio krilo sa ovim profilom
Krila su trapezastog oblika.Sve ovo sam rezao sa cekas zicom i mada mi je to prvo rezanje sa sablonom,krila su izrezana odlicno,naravno da je bilo dotjerivanja smirglanjem
Poslije ovoga naravno urezao sam zljebove za nosac krila koji sam napravio od lipovog spera.
E sada da napomenem kad su vec uradjeni prvi letovi moram da kazam da sam sa ovim uglom malo
pretjerao ugao od 12 stepeni je previse, pa je model tesko smiriti u letu ,tako da je dovoljan ugao od nekih 4-5 stepeni ako necete ravno krilo.Tako da ovaj nosac napravite sa tim uglom i ulijepi se u krilo,naravno prvo jedno a onda se spoje oba,naravno ljepilo bison epoxy 5.min.
E kad je krilo poprimilo svoj izgled pitanje da li ga presvuci folijom ili ne ???Najbolja varijanta je da se prefarba sa bojom o kojoj je vec na forumu pisao tibeteagle
http://rcfly4um.org/index.php?topic=556.0Ja sam to uradio sa Oracal PVC folijom i moram vam reci da sam se sokirao kad sam poslije presvlacenja krila, krilo stavio na vagu i vaga je pokazala 70 gr vise
Naravno kada budem prepravljao ovo krilo na manji ugao skidam i foliju pa cu krilo da obojim.Sto se tice krila jos da kazem da je raspon krila 1250mm.
Sto se tice trupa vec sam napomenuo da sam ka ojacao sa lipovom sperom,naravno tu je prevagnulo ono da se malo vise modelari
u stilu zasto moze jednostavno kad moze i kompikovano.Kad je odradjen i taj dio posla usljedilo je postavljanje horizontalca i vertikalca i naravno uradio sam leziste za micro servoe.Poslije ovoga dosao je na red i repni tocak pa sam upotrijebio ovo alternativno rjesenje.E kad smo vec kod alternativnih rjesenja koja su nekad spas u modelarstvu da kazam da sam u nedostatku sarki za kormilo visine i kormilo pravca koristio trake od rendgen snimka,a kao push roods i nylon clevis iskoristio zicu od kisobrana
,control horns sam napravio od kanalica za kablove....Naravno da sam ovo sve u medjuvremenu narucio iz UH i bice blagovremeno zamjenjeno ali opet kazem sta da nema UHU-a i slicno ,alternativa zakon...
E kad je ovaj dio posla odradjen uspjesno vec su to prave siluete modela,koji ce uskoro da poleti,pa evo i te fotke -krila jos nisu bila uljepljena...
Toliko za sada a sad bih volio da bude red kritika,red sugestija,red...
inace cemu sve ovo...