Ovih dana sam se malo bavio fiberglasom i poliesterom. Od jednog kolege koji se bavi hidroizolacijama "KEMA" sam dobio epoksidnu smolu koju još nijesam iskoristio.
Naime, pošto je namijenjena da bude hidroizolacioni sloj na ravnim krovovima, ne znam koliko je pogodna za naše potrebe (težina i elastičnost), a lijen sam da eksperimentišem. Ukoliko se pokaže kao dobra, uvijek se od njega može izvući koje kilo.
Dok ne isprobam epoksid, krenuo sam u izradu stajnog trapa od poliestera (kit za repariranje čamaca). Kit je Dugin, sadrži 0,7L poliestera, 0,6m2 tkanine koja je dosta gruba da bi bila finalni sloj, posudu za miješanje, četku za nanošenje i par PVC rukavica, cijena 11€. Koristio sam fiberglas iz HK "medium weight" u kombinaciji sa tkaninom fiberglasa nepravilnog tkanja koja je došla u kitu (deblja je i nju sam koristio u jezgru lameliranja radi veće debljine presjeka).
Obzirom da sa fiberom i poliesterom nikada nijesam radio, nijesam imao pojma koliko slojeva će mi trebati za model težine cca. 5-6kg. Tako da je moj prvi stajni trap bio prilično tanak i nejak. Dobijena debljina je bila oko 2-2,5mm.
Poučen iskustvom povećao sam broj slojeva na 12 (4 deblja i 8 tanjih) plus po dva sloja na kritičnim mjestima (veza sa trupom i mjesto fiksiranja osovine točka). Dobijena debljina je bila oko 6-7mm na debljim segmentima i oko 5mm na tanjim.
Kada sam sjutradan skinuo trap sa kalupa od stirodura, vidio sam da će vjerovatno biti dovoljno jak za model.
Nijesam mogao odoljeti nego sam se dao u rezanje na potrebne mjere, brušenje i fiksiranje za model, tako da je model konačno stao "na svoje noge".
Kalup od stirodura (konture su date u planovima)
Nakon skidanja sa kalupa, rezanja i brušenja (žao mi je što sam zaboravio da fotografišem u "čupavom" stanju na kalupu)
Konačno na modelu
Jedno zapažanje u vezi poliestera (nakon čitanja o njemu i rada sa njim):
Raditi na otvorenom jer nesnosno bazdi, a isparenja su mu otrovna;
Jedina prednost u odnosu na epoksid je cijena. Nije žilav kao epoksid, ali se zato lakše obrađuje rezanjem i brušenjem;
Vrijeme vezivanja mu je dosta kraće od epoksida (na ovim ljetnim temperaturama je moguće raditi sa njim max 7-8min). Probao sam sa manjom količinom katalizatora, ali ne utiče mnogo;
Kada se lamelira preko stirodura, najbolja zaštita kalupa od stirodura je ona ružna braon traka za pakete, sve ostale poliester nagriza;
Alat i ruke (ako je neko idiot da radi kao ja bez rukavica) se peru nitro razrjeđivačem;
Dobra osobina poliestera je ta da se uvijek može dodati još koji sloj na prethodno obrušenu podlogu, dobro se sjedinjuje.
Eto, to su neka moja zapažanja. Volio bih da neko ko se malo više bavio ovom rabotom napiše koju dobru sugestiju i savjet.