Farbanje modela, ali ono pravo, zahteva preduslove, a oni nisu naivni. Zanat, alat i prostor su presudni za ovaj posao.Kao dopunski posao godinama sam farbao automobile i stekao određena saznanja. Ofarbati model, teže je nego automobil. Alat: bez dobrog kompresora koji neće posle 15 min. bacati više vode nego farbe, nema posla. Pištolj za farbanje, zaboravite kineski sa pijace, pljunuće kada se najmanje nadaš.
Farbu u sprejevima odmah zaboravite jer je tu više razređivača nego boje. Mnogi su se u ovo uverili i razočarali. O ceni da i ne govorimo. Prostor: ako si u dvosobnom satanu odmah odbaci farbanje tipa terasa i kupatila, mogu samo da razgneve lepšu polovinu, a onda si ga jao majci. Zanat je najvažnija karika, samo ako si radio ovaj posao koji je pored toga izuzetno prljav, možeš da se nadaš uspehu. Poznavanje boja i gitova kao i ostalih materijala , načina rada ,nemogu se naučiti sa video-kasete.Đokovićeve mečeve gledam netremice, ali tenis nisam naučio da igram. Za amaterske uslove folija je iz raja izašla. Da se razumemo,ja farbam modele i imam odgovarajući alat i prostor i ko zna koliko ofarbanih automobila iza sebe. Nisam po diplomi auto-lakirer, elektroničar sam, ali sve se može naučiti.
Drveni modeli zahtevaju jedan način rada (najteži i najkomplikovaniji), kompozitni drugi način, a konstruktivni sa puno otvora, treći način.Sve može besprekorno da se uradi, uz poštovanje predhodno napisanog.
O svakom od ovih postupaka može se knjiga napisati. O prvom je Mirče jako jepo sve opisao i objasnio. Ni on nema uslov svih uslova , dobar alat i komoru, tu je naš drugar Golub koji to izvanredno radi. Pravi profesionalac. Razmislite prije početka, imate li svog Goluba koji pored ostalog voli modelarstvo. Nekom namćorastom auto-farbaru ne izlazite na oči jer on misli da se vi igrate, neiživljeni u detinjstvu.
Srećno,