На форуму је већ било речи о изради цеви од композита. Како сам нешто радио ових дана, искористићу прилику да и ја кажем нешто о овоме.
Ове цеви се најчешће користе као вођице за алуминијумске или карбонске “бајонете” за спајање крила или репа за труп (погледати
http://rcfly4um.org/index.php?topic=1731.msg9345#msg9345).
Најједноставније је, за алат, користити алуминијумску цев која има исти пречник као “бајонет”, односно од исте цеви направити и “бајонет” и алат за израду композитне цеви.
Сам алат мора бити дужи од композитне цеви за 50-60mm због рукохвата за који ће се алат држати у току рада. Цев, која се прави, мора да буде дужа за 30-40mm од потребне мере, због могућег оштећења почетка цеви приликом скидања са алата. Све у свему алат треба да буде дужи за око 100mm од композитне цеви која се ради. На месту рукохвата сам избушио отвор ф5mm. Кроз овај отвор се провуче челична жица или одвијач, који нам пуно помажу, када свлачимо цев са алата.
Сам алат мора да буде идеално исполиран. Полирање сам почео водобрусним папиром гранулације 240, уз обавезно квашење, а завршио гранулацијом 1500. Полирање сам завршио пастом за полирање.
Следећи корак је да се алат намаже одвајачем. Одвајач мора да буде изузетно квалитетан, без импровизација. Користио сам одвајач на бази силиконског воска. ПВА одвајач се за ово не може користити. Имам лоше, лично, искуство, које су ми касније и професионалци потврдили.
Алат, памучном крпом, намажем одвајачем и исполирам.
Онда га оставим бар један сат да одвајач сазри.
Када се алат користи први пут, ово се мора поновити минимум три пута. Код сваког следећег пута довољно је једно мазање одвајачем.
Док одвајач зри, припремам материјал за израду цеви.
Цев сам правио од епокси смоле и стакленог платна (50g/m2). Код кројења платна морамо да водимо рачуна да оно мора да буде дуже од потребне цев за 30-40mm, док ширина мора да му буде два обима цеви плус 10-15mm за преклоп.
Платно, најлакше, сечем скалпером са заобљеним сечивом и наменским маказама за сечење стаклене тканине.
Како ми требају две цеви, за леву и десну половину крила, одмах сам исекао два платна.
Следећи корак је да се припреми смола. Смола коју користим меша се у односу 100:40 смола-учвршћивач. Одмеравање радим помоћу медицинских шприцева, један за смолу, други за учвршћивач.
Измешану смолу четком нанесем на алат, а потоп поставим платно. Четком истискујем смолу кроз платно, док скроз не прође, и полако намотавам платно. По потреби додајем смолу. Тако радим док не намотам комплетно платно.
Први део посла је готов и остављам алат да се смола суши следећих 24 сата.
Да бих четку могао да користим и следећи пут, морам да је очистим. Прво крпом истиснем из ње сву, заосталу смолу, а потом је потопим у нитро разређивач или ацетон.