ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM
Konverzija glow motora na elektro - pomoc
magic:
Dobro pitanje na koje cu probati da dam logican odgovor. Prvi odgovor je da je iskustveno :), drugi je da je kV pa skoro direktno obrnuto proporcionalan velicini modela, jer svi znamo da veci model nosi vecu elisu koja je efiksanija nego mala na velikom broju obrtaja. Mali model, mala elisa, veliki kV. Veliki model, velika elisa, mali kV. Ovo cisto kao gruba smernica.
Ali da nebi sada previse zakomplikovao, ja se ustvari sluzim sa preporukama 2 proizvodjaca, AXI i Hacker. Prvo odem na AXI sajt http://www.modelmotors.cz/ i na osnovnoj strani sa desne strane se nalazi FAST AXI SETUP. Tu odaberes tip letilice (u tvom slucaju Aerobatic) i predpostavljenu tezinu modela na poletanju (recimo 3000g) i klik na "find setup". Alatka sada izbaci AXI motor koji najpribliznije odgovara zadatom zahtevu. Kliknes na motor, skrolujes stranu do dole i tu je preporuceni kombo za tip letilice. Ono sto ja volim je da uzmem uvek malo jaci :big smile nego sto oni preporuce, jer od viska, jelda, glava ne boli. Tako AXI 4120/18 ima kV 515 i dobar je za akrobate do 3500g na 5S sa 14x8. Posto tvoj model nece biti tezak 3500g onda ces moci da ga teras i sa 14x10. Ako bude do 3kg moze i 13x10, imaces dovoljno potiska a dobices dobiti vecu max. brzinu odnosno vecu rezervu snage na nekoj krstarecoj brzini, sto je jako dobro za manevre u penjanju.
Moje iskustvo sa raznim motorima je pokazalo da su 3 karakteristike motora najvaznije; kV, precnik i tezina i kada su one iste (a manje vise se svi poklapaju) onda su razlike u performansama jako male u korist nekog brendiranog. Kada su dugovecnost i pouzdanost u pitanju tu su do sada brendirani bili bolji, nekad vise nekad manje, ali ni slucajno da opravdaju toliku razliku u ceni, stim da sto su motori bili veci to je razlika bila veca u korist brendiranih. Nadam se da ce se situacija sa SK3 serijom promeniti.
Ja posle ove 4 godine "u struji" pa skoro da znam napamet sta gde kako treba i ide ;namig.
poz
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version