Сад се враћамо на оно али из предходног дела.
Одмах да објасним у чему је ствар. Припремљене планкове сам са спољње стране пресвукао композитом (епокси смола и стаклено платно). Зашто, да би повећао и чврстоћу и тврдоћу планка. Ово сам одрадио на стакленој плочи. Зашто на стаклу, зато што ће површина планка на крају бити глатка као стакло и неће захтевати накнадно прекомерено гитовање и полирање. Значи и мање додате масе и мање посла у завршној обради.
Стакло сам ставио на дрвену плочу. Делове сам распоредио да имам максимално искоришћење површи.
Потом сам плочу премазао одвајачем.
Искројио сам стаклено платно (163gr/m
2) и припремио смолу. Пошто сам помешао смолу и учвршћивач, смесу сам поделио на два дела. У један део смесе сам додао аеросил (бели прах) да мало повећам густину смоле. Гушћом смолом се повећава квалитет површи односно избегава да остане видљива текстура платна.
Прво сам стакло премазао смолом помешаном са аеросилом и поставио платно. Потом сам четком, без додавања нове смоле, истиснуо већ намазану смолу кроз платно. Тамо где није било довољно смоле додао сам, али смолу без аеросила. Када је ово било готово, премазао сам и планк танким слојем смоле, поставио га на платно и добро притиснуо.
Када су сви делови планка били постављени на место, све ово сам покрио другом дрвеном плочом и максимално је стегао односно притиснуо. Овим се постиже да се платно боље залепила за балзу и истовремено се истисне вишак смоле. Смола се сада суши следећих двадесет четири сата.
На крају, нормално, четке у разређивач.