„BG Košava“ је најзад полетела. После свих мука са мотором, које сам у јуну месецу имао, одлучио сам да очистим карбуратор и да пробам да, на тај начин, решим проблем.
Карбуратор сам скинуо са мотора и почео са растављањем.
Кљунастим мерилом сам измерио положај игле минималног гаса, да бих могао да је вратим у исти.
Потом сам је извадио.
Делове сам потопио у посуду са нитро разређивачем и оставио их да преноће.
Сутра дан сам се бацио на чишћење.
Четкица за зубе.
Четкице за чишћење пиштоља за фарбање.
Помоћу шприца сам протерао нитро разређивач, неколико пута, кроз дизне и испрао их изнутра.
Све очишћене делове сам, по чишћењу, потапао у посуду са петролејом где су одстајали до склапања.
Када су сви делови били очишћени, склопио сам карбуратор. Споља сам га одмастио од петролеја, док је изнутра остао замашћен.
Плашећи се фалш ваздуха карбуратор сам додатно обезбедио силиконском масом за заптивање.
Завртње које држе карбуратор сам додатно осигурао лепком за ту намену. Има сам лоша искуства са неким предходним моторима, где су слични завртњи испадали од вибрација.
На крају, све је враћено на своје место.
Ово чишћење се показало као делотворно. На аеродрому сам још сам мало подесио иглу максималног гаса и мотор је прорадио како треба.
Још да напоменем да сам променио елису, уместо 12x6 ставио сам 13x6, коју сам у међу времену набавио, као и да је температура ваздуха прошли пут била око 33
оC док је данас була око 27
оC. Ово су елементи који такође имају утицај на рад мотора.