Sve sto trebate da znate o setovanju off road automobila:http://www.teamxray.com/teamxray/showfile.php?file_id=4461Kako covek napreduje u voznji tako polako pocinje da se zanima i setovanjem automobila za odredjeni tip staze. Posto sam dosta dugo vozio motocross ono sto sam ja naucio da je bitno u ofroadu nije toliko snaga, naprotiv, najbitnija je tezina, gume i amortizeri.
Nikada necu zaboraviti kada se krajem '80 (sada zvucim kao neki deda od 100 godina) u Italiji odrzavao Motocross of the Nations. O cemu se radi, sve zemlje jednom godisnje (barem nekada tako bilo, vise ne pratim) posalju svog prvaka u svim takmicarskim kategorijama, tada je to bilo 125, 250 i 500. Naprave se 3 trke gde se istovremeno na stazi voze 125 i 250, pa 250 i 500 i na kraju 125 i 500. Nije poenta u medjusobnom trkanju izmedju kategorija jer se inonako boduju odvojeno, to je tako napravljeno da bi se sve zavrsilo u 2 dana, ali kao sto rekoh nemogu da zaboravim kada su tada Ameri oduvali ostatak sveta tako sto je cak i u trci 125 sa 500 Amer na 125 bio 2 u apsolutnom poretku, samo je njegov zemljak na 500 bio ispred njega
. Najcrnje od svega je da su oni tada sa sobom iz Amerike poneli samo po zadnji (specijalni) amortizer i prakticno vozili standarne motore koje su dobili u Italiji
. OK to je bilo vreme kada su Ameri vec imali supercross tip staza koje su bile daleko tehnicki zahtevnije od onih u Evropi pa su stvarno bili daleko ispred svih ostalih. Sve ovo pisem je da vidite da cak i 125 u pravim rukama pobedjuje 500ccm. Power is nothing without control!
No da se vratim na temu. Otvaram je jer ce svakako biti interesantna. Ono sto ne savetujem je da pocnete da prckate bilo sta po auticu dok ono sto imate maksimalno ne upoznate i pocnete da uvidjate greske u voznji i samo polako uvidite sta je to sto bi trebalo promeniti. I zlatno pravilo setovanja, uvek i ama bas UVEK se menja samo jedna stvar nikada 2 stvari istovremeno!
Koje su teme o kojima cu (cemo) pisati:
Geometrija trapa (ovde ima gomila razlicitih stvari)
Uticaj gustine ulja u amortizerima
Uticaj tvrdoce opruge u amortizerima
Uticaj gustine ulja u diferencijalima
Uticaj debljine balans stangle
Sigurno sam nesto zaboravio posto je tema ogromna, ali i najduzi put pocinje prvim korakom
Ovaj put necu pisati ni o cemu gore navedenom (ima dana za megdana) vec samo zelim da skrenem panju na nesto sto sam i ja naucio tek pre par dana a vezano je za gustinu ulja. Naime postoje 2 nacina na koji se obelezava gustina ulja, u CPS Centi Poise ili WT odnosno "tezinski". Susrecete se sa oba nacina obelezavanja i da bi stavr bila jasnija dacu par informacija o tome sta sam ja do sada naucio. Kao prvo konvertor koji prebacuje iz jednih u druge mere
http://www.offroad-cult.org/Special/cps_wt_umrechnung/cps_wt_convert.phpKao drugo, ulje koje se koristi u amortizerima, bilo to 1/10, 1/8 bagi ili tragi je predominatno tipa 350-400CPS tj. 30-34WT.
Kao trece, ulje u diferencijalima za bagi 1/8 uglavnom (prednji/srednji/centralni) 5000/7000/2000 cxx a za tragi 7000/10000/2000 cxx, za tip staze koji u sustini mozemo ocekivati ovde kod nas, ne mnogo uredjena-brza staza.
Jos jedna prednost kada kupujete proizvod renomiranog proizvodjaca (Kyosho, Losi, Mugen, AE ...) je sto obicno oni daju na svojim sajtovima kako je neki njihov fabricki vozac setovao auto za neki tip staze.
Stim sto gradacije za ulje izmedju razlicitih proizvodjaca ne moraju uopste da se poklapaju kao sto mozete ovde procitati
http://www.twf8.ws/php/index.php?option=com_wrapper&Itemid=175Stoga je najbolje ako imate sugestiju od Losija za setup da koristite Losi ulje tj. ako je Kyosho onda Kyosho ulje
. No o tom potom.
Naravno bice mi drago da se jos neko ponudi da svoje iskustvo podeli sa nama!
poz