ELEKTRONIKA > POWER SYSTEM

Brushless motori - 2 / 4 / 6 polova

<< < (2/3) > >>

matovic:

--- Quote from: magic on December 06, 2011, 12:30:21 AM ---Kao sto rece Bigneda, imamo i 2polne i 4polne i 6 polne motore. To cemo sve probati sa 3 razlicita tipa kontrolera i probati da izvucemo zakljucke. Bilo bi dobro da se tada proba i ova nova kopija Vortex ESC-a!

poz

--- End quote ---

Pa tu sam ako treba  :big smile, usput ovaj vortex R8 combo je dosao sa starim tipom ESC-a tako da moze lepo sve da se uporedi... a nabavio sam i wattmeter  :)aplauz

Probao sam ga u nedelju sa trackstar 2560 motorom u onom alu bagiju ako je neko primetio... do duse voznja je trajala oko 5 min posto je otisao servo posle jednog doskoka ali mogu reci da ova kombinacija radi super. ESC ladan, motor blago vruc, baterije ladne (4S 5ah zippy).

magic:
I ja se razmisljam kako da ispravno izmerim koliko struje vuce autic. Imam e-logger koji se koristi za avione i koji je do 100A, ali me brinu pikovi struje koji nastaju kod automobila u fazi kretanja i kocenja. Idelano bi bilo staviti ga na neku pokretnu traku pa meriti klasicnim uredjajem. Smislicemo valjda nesto.

Ali smislio sam kako proveriti koliki servo treba za auto, isto preko merenja struje koju servo vuce. Ako se ima podatak koliko servo vuce na maksilanom opterecenju, mada se i to moze prethodno izmeriti pa uporediti, ako se u voznji priblizava toj maksimalnoj vrednosti znaci da bi trebao i jaci. To se da bez problema izmeriti preko e-logera.

poz

vpilic:
Poz..

Imam i ja jedno tri pitanje vezano za 2-4-6 polova.

Imam ovaj motor koliko polova ima?
http://opale-paramodels.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage_new.tpl&product_id=80&category_id=22&option=com_virtuemart&Itemid=105

Tumbao sam po netu ali nigde nisam nasao koliko polova ima.
Kako se uopste gleda i zna koliko polova motor ima?

Sledece pitanje je ako je ESC programiran za motor sa 2 pola  a motor ima 4 pola (i obrnuto) smeta li to sta motoru ESC-u?....

Vladimir

magic:
Veci outrunner motori za avione su obicno 14 polni. Za broj polova se vezuje timing motora koji se moze programirati preko ESC za pravilan rad. ESC treba programirati prema broju polova motora, i grubo je to 1,5 stepeni po magnetnom polu.

Objasniti sta i kako timing utice na motor je vrlo kompleksna stvar i mozes pogledati ovde na dnu strane ali je to prica koja je bitna za automobilske motore:

http://www.castlecreations.com/support/max_tuning_guide.html

Kod avionskih motora za vece outrunnere je timing uvek "high" ili 20-25 stepeni.

poz

matovic:
Nesto sam se zapalio da uzmem vrhunski combo za losi truggy, Tekin RX8 Combo sa 4038 (42mm x 76mm) 2250KV motorom. E sad ne mogu da nadjem nigde informaciju jel motor 2-pola ili 4? Druga stvar je dosta losih komentara na Tekin motore  ")

Kakva su vam iskustva sa Tekin-om?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version