RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

SIG CITABRIA

<< < (15/45) > >>

vpilic:
Svaka cast, sve lepo objasnjeno recima i slikama. Pomoci ce mi dosta tvoj rad kad nastavim sa restauracijom svog modela.

Imam samo pitanje vezano za trap, zar nije bilo bolje da trap bude fiksiran plasticnim srafovima. U slucaju jaceg sletanja puknu oni a ne da iscupas ceo trap?

Pozz..

soprano:
Evo ja cu da odgovorim vezano za ove trapove.Sam aluminijum je takve strukture da trpi sva moguca grublja sletanja,ta gruba sletanja se samo desavaju na pocetku letenja modela dok se ne udje u stos sa modelom.U tom slucaju nisu potrebni plasticni stafovi jer sve deformacije se desavaju na samom trapu i na tockovima.Kao sto vidimo toskovi su gumeni i to je jedan veliki plus kod ovih malo vesih modela gde imamo amortizaciju i na samim tockovima.Takodje primecujemo i plasticne felne koje mogu takodje da budu od koristi pri jako teskim sletanjima gde ce isti da puknu.To je dovolno objasnjenje u vezi sa srafovima.

A ako model dodje u situaciju da mu se iscupa trap,e onda se to ne moze nazvati normalnim sletanjem.Pre ce nesto drugo da pukne a trap ce ostati ceo.Na mom modelu imam jos slabije trapove nego ove koje vidimo na Citabriji i pored silnih grubih sletanja dobio sam samo isrivljenu zicu a nikad iscupan trap.

presko:
У овом случају, где је трап постављен, у сендвичу, између две шпер плоче, пластични вијци не би имали никакав спасоносни учинак.

Овако изгледају метални М3mm вијци после удара уз, нормално, искривљен трап и минимална оштећења на трупу, а на слично изведеној конструкцији.

Мислим да су вијци примили енергију удара и спасили труп од већег лома.

При овом, морам да напоменем, да је оштећење настало при удару у маркер на ивици писте, а не при грубом слетању. По мом мишљењу, у конкретном случају, сила удара је била много већа.

vpilic:
Razumeo drzacu se vasih saveta kad nastavim sa svojim radom....
Pozz..

drjack:
Ovde je kako Presko rece, u pitanju sendvic konstrukcija sa trapovima od neke legure aluminijuma (malo cvrsce mozda dural), gumeni tocak precnika 75mm i srafovi 3mm kao u gornjem primeru. Po meni, trap treba da bude cvrst, jer je on taj koji na sebe prima glavne sile prilikom grubljeg sletanja.Nadam se da do takvih udara nece doci, a ako i dodje tu je alumnijum da se prvi savije, bas kako rece Soprano.Ako model udari pod vecim uglom u zemlju onda mu nikakav trap nece pomoci. Npr.  na prvim letovima Spacewalkera, trap je bio iz HK od vrlo mekanog aluminijuma  debljine 2mm, a model smo iz sigurnosnih razloga prilikom finog podesavanja CG-a,  morali  nekoliko puta umesto na asfaltnu pistu da spustamo  na neravan  teren. (ukupno 5 puta) Od toga je jednom bas lupio jednim tockom a aluminijumska noga se uvrnula skoro u spiralu. I to je bila cela steta. Model netaknut... na njemu je i dan danas taj trap.
Kod Citabrije je ovako po planu, a da podsetim da je nacrt  prvenstveno za glow motor koji je tezi od elektro. Prateci razne forume nisam video da je neko drugacije uradio trap. :big smile

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version