RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

SIG CITABRIA

<< < (16/45) > >>

mile:
"При овом, морам да напоменем, да је оштећење настало при удару у маркер на ивици писте, а не при грубом слетању. По мом мишљењу, у конкретном случају, сила удара је била много већа."

Bio sam svedok ovog događaja. I pored jakog udarca jedino sto smo taj dan skupljali po pisti je bio marker. Skupili ga, sastavili  (work) i vratili na mesto da po starom Marfijevom pravilu vreba nove modele.

drjack:
Donji poklopac i ubacivanje magneta.

Kako je ovo elektro varijanta modela, bilo je potrebno negde ostaviti prolaz za bateriju ,ali i  da moze  kasnije komotno da se prcka unutra.
Krilo ide iz dva dela,  ali jos nisam definisao da li ce se sklapati pa kaciti za trup, ili ce centralni deo biti zalepljen,
a na njega bajoneti i ostalo.
Zbog toga sam za svaki slucaj ostavio poklopac odozdo. Ova varijanta mi  je nekako najprirodnija kod elektro modela.
Poceo sam sa pravljenjem prvog dela poklopca u kombinaciji sa vec pripremljenim poprecnim rebrima:

Na poklopac sam sa unutrasnje strane zalepio kvadrate od balze koji tacno ulaze na svoje mesto u trupu,

Postavio sam poklopac na svoje mesto i preko njega  ubacio druge kockice od balze koje nose gornji magnet. 
Probusio sam ih spenadlom u osi magneta, do poklopca
tako da sam odmah dobio i poziciju magneta na donjoj strani.
Nakon toga sam burgijom Fi 10 rucno upustio rupu za magnet,

I zalepio ga super lepkom

Isto sam uradio i na poklopcu. Ovde samo treba voditi racuna da se magnet ne okrene pogresno.

Nakon toga je ostalo da postavim poklopac na svoje mesto i da stavim drugo parce sa magnetom odozgo.
Magneti se sami nameste na svoje mesto i samo je potrebno zalepiti unutrasnji magnet za trup.

Na slici se vide i rupice koje je napravila burgija jer je balza od 3mm, ali cu to prekriti balzom 1mm cisto da ne bude neuredno.

Ostalo je da na ovom delu poklopca ubacim jos dva magneta. Poklopac je sada dobro pozicioniran i ne bezi , pa ce kasnije kompletno
smirglanje trupa i poklopca biti mnogo lakse.
Nastavak sledi....

drjack:
Svi magneti su ubaceni.
Poklopac je legao  odlicno,

drjack:
Prednji poklopac sam mogao i da preskocim, a da umesto njega  uradim plank kako je po originalnom  planu. Ipak u elektro varijanti   je mnogo lakse, kada je tu. Narocito kod odredjivanja tezista i pravilnog postavljanja baterije. Predpostavka je, da ce baterija biti dosta napred pa je ovako lakse. Takodje sluzi da prekrije srafove tockova, kojima se prilazi kada se ukloni poklopac.

Posto je  iz dva dela,  odmah sam ubacio ojacanje od stapica   bambusa. Obzirom da ce i tu biti magneti ne zelim da se polomi prilkom skidanja. Ubacio sam i dodatna ojacanja od balze.

Prosekao kanale za uzduzne letvice

Zalepio jednu po jednu

Na prvi poklopac sam takodje ubacio  uzduzne letvice:

I to sada izgleda ovako:

Ostalo je da uradim fino podesavanje i ubacim magnete i dva bajoneta.. Ovde sam izgubio dosta vremena ali je rezultat dobar.
Nakon ovoga, bi trebalo da uradim  ojacavanje trupa, pa na smirglanje.
Sutra konacno i Tosa pocinje sa gradnjom svoje Citabrije jer je vecina materijala spremna....

drjack:
Na kraju sam ubacio  jos dva para magneta i dva bajoneta za prednji poklopac.

Time su poklopci zavrseni i spremni za smirglanje i presvlacenje.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version