RC MODELI AVIONA - ELEKTRO > SCALE MODELI

SIG CITABRIA

<< < (18/45) > >>

drjack:
Evo malog nastavka:
Juce sam petljao oko nosa i nosaca motora. Prvo sam ubacio dodatni avio sper koji nosi kapotaz.

Drveni deo nosaca motora, sam uradio po nacrtu s tim da sam morao da ga skratim u odnosu na orig. dim.
zbog duzine metalnog dela.

Kada bude zalepljen,  nosac ce otprilike izgledati ovako :

Inace danas sam dobio jednu posiljku iz HK u kojoj je bila i prva baterija 6S 5000 koja sama tezi 820 g.

Izmerio sam model  sa komplet opremom ukljucujuci bateriju,  bez krila  i presvlake . Tezina je  2100g.
Racunam da ce na kraju izaci oko 2800 g. tj maksimum 3kg, sto je u okvirima planiranog. 

Iznenadio sam se baterijom koja je prilicno glomazna.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=8590

drjack:

Nakon radova na trupu koji sada vec izgleda slicno kao na gornjoj slici, 
ostalo je samo da se postave servoi repa. Nosac baterije necu da montiram pre nego sto budem znao gde ce mu biti polozaj.  Posto je to u ovoj fazi samo predpostavka  polako  prelazim na izradu krila. Kada ono bude gotovo i polozaj baterije cu lakse odrediti.

KRILO

Kao sto sam vec napomenuo, krilo je po planu iz jednog dela. Raspon je 1750mm pa mi je kao takvo malo nezgodno za prenosenje i pored velikog gepeka u autu. Osim toga kada je iz dva dela manje ce se olupati u manipulaciji pa i prilikom same izrade.
Zato smo odlucili da ga radimo iz dva dela. Krilo ima i dihedral koji dodatno komplikuje citavu stvar.
Evo slke jedne polovine:

Centralni deo krila je ravan a iz njega idu dve uške pod uglom.
Obzirom da je bajonet ravan, polozaj rupa na rebrima kroz koji prolazi ce se razlikovati za svako rebro.
Zato mi je najlakše bilo da polovinu krila nacrtam u A-cadu u preseku, postavim bajonet na svoje mesto i u
preseku uzdužne ose  bajoneta i vertikalne ose rupe na samom rebru dobijem tacnu poziciju za busenje rupe na rebrima.
Iako ima dovoljno prostora, ja necu dodatno ugradjivati flapsove , sto za Tosu ne garantujem...

Neka od rebara ce biti zamenjena rebrima od avio spera, radi ojacanja konstrukcije. Njih cemo verovatno iseci rucno, jer ih nema mnogo, pa nema potrebe da zbog njih radimo pripremu za laser. Takodje ce biti iskorištena kao šablon za rebra od balze izmedju,  kao ovde na slici prilikom izrade Spacewalkera:

http://www.rcfly4um.org/index.php/topic,4002.15.html

Nastavak sledi...

drjack:
Sastavljanje samog krila i nije neka filozofija. Za mene je glavni problem  bio napraviti vodjice za
bajonete. Bilo je tu raznih predloga, i pokusaja ali sam se na kraju ipak opredelio za
proverenu varijantu cevki od epoksija. Nisam do sada radio sa epoksijem pa sam prvo
malo eksperimentisao i usput ojacao vitalna mesta na trupu.
Koristio sam metode o kojima su ranije pisali  Presko i Sava.
Na Preskovim slikama sve izgleda dosta jednostavno, ali i nije bas tako. 
Posle odlivanja prve cevke naleteo sam na problem sa skidanjem iste. Iako sam sve lepo ispolirao i koristio pravi odvajac, cevka nije htela da sidje sa karbona. Na kraju sam je lagano otcepio i time upropastio.. Tada sam video da je odvajac ipak odradio svoje.
Onda sam po Savinom receptu pokusao sa  celofanom, radi dobijanja potrebnog zazora. Ali ni to nije islo glatko.
Problem je bio sto se celofan
razmotavao i zevao na sredini cevke koliko god bio zategnut na krajevima, pa mi je tako odvajao
platno od cevke, punio vazduh i guzvao platno. Probao sam i kombinaciju sa rentgen filmom i Savinim rolatom,
ali sam imao neki malo deblji film, pa nisam mogao lepo da ga savijem u krug oko cevke.
Na kraju sam  film  koristio kao podlogu za pripremu platna i smole.

Ali tu priskace u pomoc Tosa, koji mi je  uz kafu prodao jeftin stos sa celofanom. Samo sam ga nakvasio toplom
vodom i zamotao oko cevke. Posle toga sam rukom istisnuo visak vode i osusio fenom. Nakon
toga celofan je ostao na svom mestu u zadatom obliku. Opet se pokazalo da su jednostavna resenja cesto i najbolja.
Cevku sam ispolirao odvajacem, ali bi sigurno proslo
i bez toga jer se smola ne hvata za celofan. I tako sam konacno 
dobio cevku kakva mi je potrebna. Celofan sam nakon skidanja cevke lako uklonio potapanjem
u vrucu vodu.    Zazor izmedju dve cevke je taman toliki da sve lepo klizi bez otpora a opet je pasent.

Gotova su  i rebra od avio spera, koja sam isekao rucno i gde je ostalo samo da probusim rupe za bajonet.

Takodje sam pripremio i kalup za odlivanje prvog kapotaza. Radjen je iz jednog dela jer je relativno jednostavnog oblika,
i komadi ce se, nadam se,  lako  vaditi  iz njega. Kalup se zbog svoje velicine susi vec 15 dana na regalu u sobi.

Druga Citabrija je takodje u izradi.  Bice ubrzo novih slika.

Sava:
 :)aplauz  Stvarno radite to jako lepo i studiozno, naravno da kod prvih komada koje prvi put radite ima malo problema, posle to bude rutina. I ja sam za varijantu odlivaka od epoksija, s tim što bih ja kalup pravio od poliestera, ali o tome smo već pričali i OK je gips. Morate biti pažljivi i dobro odvajačem namazati gips jer je sve jako krto i lako puca. Ja sam nekada gipsane kalupe mazao žutom pastom za obuću koje se stariji dobro sećaju iz JNA. Zagrejanu pastu sam mazao u kalup koji je pio kao kamila i kada se osušio, ispolirao sam ga. Danas već ima više vrsta odvajača, ali svejedno kalup se mora natopiti jer je gips jako higroskopan i upija u dubinu.
Prelep rad, čestitam    (res)

drjack:

Trudimo se da ono sto ovde naucimo maksimalno primenimo u praksi.

Ovo je odvajac na bazi voska,  koji koristimo. Na kalupu se lepo vidi kada se uglanca kako se sija. Do sada je kalup dobio nekoliko 
slojeva odvajaca.

Namera nam je da iz  gipsanog kalupa izvucemo 2 kapotaza a da original  ostane  za rezervu.
Ako se to pokaze neuspesnim,  napravicemo novi kalup od poiliestera.
Savo hvala jos jednom za savete.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version