RAZNO > MATERIJALI / TEHNIKE OBRADE U MODELARSTVU

Izrada delova od plastike

<< < (3/7) > >>

highpower:
Da mozda podseca na acetonski lepak ali je ipak nesto drugo.
Sto se kalupa tice, konkretno za ovu sasiju radio sam ga od bloka balze i lepo strugao, smirglao, rezbariom dok nisam dobio zeljeni oblik. Sva je plastika bila providna, koristio sam stiropor i providne plasticne case. Po izlivanju, farbao sa air brush-om.
Da ne zaboravim, kada se napravi kalup potrebno ga je ispolirati. Ako je kalup od drveta moze se koristiti ono sredstvo za poliranje parketa (nemogu sada da se setim kako se tacno zove).
Takodje kalupi se mogu raditi i od gipsa. Kad kazem gips nemislim na onaj koji se koristi svakodnevno. Mislim na specijalni gips za izradu kalupa. To je gips koji ide u kobinaciji sa staklenom tkaninom (kompozit)
Prednost ove metode je sto se na matricu samo nanese tkanina i gips, pa kad se to osusi dobije se negativ u koji se posle lije plastika.

Kako sam ovu tehniku savladao, a uvek me nesto vuce da idem dalje, krenucu da eksperimentisem sa polieretanima, te cemo videti sta cemo dobiti od svega toga.

Kad smo vec kod palstike, da ne otvaram novu temu, da dodam jos nesto.
Kod RC modela, obicno ide providna kabina, zar ne? E sad, kako isto za par minuta napraviti tu kabinu?
Jednostavno, napravite od balze (preferiram balzu jer se lako obradjuje) zeljeni oblik, uzmete obicnu plasticnu flasu (pozeljno je da bude neka jednostavnijeg oblika bez onih sara, zljebova itd.), odsecete meru koja vam je potrebna.
U cilindar koji je ostao od flase postavite zeljeni kalup pa sve to gurnete u rernu na nekih 60-80 stepeni. Sta se desava, plasticna flasa pocinje da omeksava i da se skuplja i naravno po logici stvari skupi se oko kalupa. Kad se to desi, lepo izvadite iz rerne, sacekate da se ohladi, odecete visak materijala i eto vam kabine ocas posla.

MEPHISTO:
Highpower,

У претходном посту си навео неке моменте око израде калупа ..."а онда излијемо пластику..."
Можда теби делује једноставно - али како излијемо пластику?

Било би лепо када би нам представио израду неког једноставног комада детаљно од почетка до краја тако да можемо да испробамо технологију!

Велики поздрав уз захвалност што делиш своје искуство са нама!

highpower:
"I onda izlijemo plastiku"- kako izlijemo plastiku?
Ako je vec plastika u "tecnom" stanju, jednostavno iz posude u kojoj se nalazi ulujemo je u kalup pritom vodeci racuna da se ravnomerno rasporedi po kalupu. Ovo se postize jedino praksom.
Dok je palstika u tecnom stanju, u njoj se nalazi jos uvek neki procenat acetona sto se skoro jasno moze uociti, no bez brige, taj ce aceton vec ispariti.
Izlivanje jednostavnih delova, hmmm..... pa pokusaj recimo sa kutijastim oblikom za pocetak. Nadji recimo neki gotov oblik, tipa polopac za dezodorans, u njega ulij plastiku, sacekaj 24h i videces sta si dobio. Praksa je jedino resenje kod bilo kojih "majstorskih" radnji. Ono sto se meni pokaze kao uspesno moze se desiti da samo kod mene uspeva na taj nacin a kod drugih nece i obrnuto. Ovo sam veliki broj puta iskusio i ja sam. Slusao ili gledao od drugih kako nesto izradjuju ili obradjuju, onda ja istim nacinom bezuspesno pokusavao, pa sam onda dosao do nacina koji odgovara meni, a kojio se razlikuje od nacina i samog postupka koji drugi rade. Htedfoh reci, princip je jedan dok su razliciti nacini izvodjenja tog principa.
Nadam se da sam uspeo da dosledno odgovorim.

n3mke:
Ajde da pitam i ja: Zasto na mojoj plastici ima mehurica?? topio sam samo stiropor, i na plastici ima brdo mehurica... Takodje mi nije jasno kako mislis da ulijemo plastiku u kalup

pozdrav

stefan93:
Poz highpwer imam nekoliko pitanja !
Zeleo bih da napravim repliku moje maske za auto !!! ali neznam kako da napravim kalup ?!?!?!?!?!?
Da li mozes da stavis neke slike kalupa ! da vidim kako to izgleda.                        _
Rekao si da izlijemo plastiku u cep dezodoransa,kako to jer kada izlijemo dobicemo ( ) ovakav neki oblik
ne bas tacno, i on ce biti skroz pun plastike kako ja sada da "izbrusim" da bude debljine 1mm i da mogu da stavim nesto u
njeg !?!?!?
Svaka cast za temu !  (res) (thumb)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version